top banner
Un proiect susținut de
BCR

Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

31 Martie 2021 | Autor: Scoala de Bani

Mindfulness financiar sau cum sa faci alegeri financiare constiente

Banii pot fi deopotriva o sursa de bucurie sau de stres. Stim asta cu totii si mai stim ca este foarte important modul in care ne raportam la acestia. De modul in care ne formam relatia cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce tin de viata noastra, asa ca, ideal este ca relatia sa fie una buna si, mai ales, sanatoasa. 

Asa a aparut si ideea de a aplica principiile mindfulness-ului in domeniul financiar. In acelasi fel in care utilizarea lor in viata de zi cu zi presupune o abordare constienta si prezenta, in care cautam sa atingem o zona de calm si echilibru interior, tot asa ar trebui sa invatam sa ne comportam cand vine vorba de bani. 

Se zice ca „banii n-aduc fericirea” si este adevarat, dar doar intr-o anumita masura. Cu toate ca banii nu sunt sinonimul fericirii, in mod sigur reprezinta un mijloc prin care ne putem indeplini anumite nevoi si dorinte. Fie ca vorbim despre lucrurile de baza ce ne permit sa traim linistiti, fie ca vorbim despre placeri mai mari sau mai mici pe care ni le facem, banii contribuie la resimtirea fericirii de moment, sau chiar de durata.

Pe de alta parte, pentru multi, banii reprezinta o sursa de temeri si anxietate. In unele cazuri, acestia nu sunt suficienti. In altele, nu sunt corect gestionati sau pur si simplu sunt priviti prin prisma unor prejudecati adanc inradacinate, avand valente ce genereaza o relatie guvernata de tensiune si stres. Insa nu este niciodata prea tarziu sa schimbam si sa imbunatatim lucrurile. 

Rolul mindfulness-ului financiar este sa ne permita sa accesam o noua viziune si sa ne ofere recomandari practice si concrete, ce pot imbunatati si armoniza modul in care ne raportam la viata noastra financiara. Pentru asta este insa nevoie, in primul rand, sa ne constientizam propriile comportamente si sa fim deschisi la schimbare si invatare. Doar asa putem cultiva o viata financiara echilibrata si ne putem bucura de bani si de ce ne aduc ei.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, puteti urma gratuit programul Mindfulness financiar: cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii, din cadrul Scoala de Bani. Acesta este creat de BCR impreuna cu psihologul clinician Gaspar Gyorgy si este gandit ca un proiect complex de dezvoltare personala, avand la baza starea de ancorare in prezent, de asumare, de acceptare. 

Cursul este structurat in 21 de pasi, iar cateva dintre temele abordate sunt:

- Shopping-ul emotional si capcana banilor aruncati pe fereastra.
- Vocea critica si autocompasiunea. Cum depasim sanatos greselile si esecurile, in atingerea obiectivelor si prioritatilor financiare?
- Siguranta psihologica si materiala oferita de un fond de urgenta.
- Cum imi identific valorile de viata, pentru a sti de ce este important sa-mi indeplinesc obiectivele financiare?
- Puterea secreta a generozitatii si bunastarea financiara. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

Zi de zi ne lovim de o noțiune care pare să fi luat ochii tuturor: banii. Indiferent că vorbim de bancnote, monede (bani fizici) sau sume în conturi (bani scripturali), nu cred că mai e nimeni pe lumea asta care să nu îi prețuiască (până la idolatrizare). Noțiunea de bani sau monedă suscită însă și destule confuzii, mai ales în societatea contemporană, când încercăm să mutăm totul înspre digital.

21 Noi 2024 | Banchereza
Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Mulți dintre tinerii absolvenți se confruntă la terminarea unei facultăți în alt oraș decât cel natal, cu dilema: chirie sau proprietate (cu ajutorul creditelor ipotecare). Cum și în funcție de ce trebuie să decidă fiecare, încercăm să vă arătăm în textul de mai jos.

13 Noi 2024 | Banchereza
Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Digitalizarea, confortul sporit adus de posibilitatea accesării serviciilor bancare de la distanță, sunt câștiguri prețuite în ultimii ani de tot mai mulți clienți. Ele vin însă la pachet și cu riscuri în creștere, pe parte de securitate cibernetică. În general, pentru a evita capcanele ce ne pot goli conturile sau ne pot îndatora fără să știm, e bine să fim atenți la modul în care tratăm interacțiunea virtuală cu banii noștri. Iar vara, când lumea e mai relaxată și vigilența mai scăzută, parcă și valurile de atacuri cibernetice cresc.

28 Aug 2024 | Banchereza
Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Concediul lui Ionel și banii pentru vacanță

Suntem încă în perioadă de vacanțe: mult așteptatul moment al reumplerii bateriilor descărcate de stresul cotidian a sosit. Cum ne pot ajuta produsele financiare în această situație sunt sigur că e lucrul la care ne gândim cel mai puțin. Și nu vorbim acum doar de banalul card, care îți ține în siguranță banii chiar și atunci când pleci la mare distanță de casă. Sau de polița de asigurare care ne poate feri de necazuri pe timpul vacanței.

26 Aug 2024 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul