Comisia Europeana a prezentat un set de 5 masuri care trebuie implementate cat mai rapid, pentru a restaura increderea investitorilor in zona euro, dar si in Uniunea Europeana. Consiliul European trebuia sa ajunga la un acord in privinta acestor masuri pe 23 octombrie 2011.
“Increderea trebuie restaurata prin aplicarea imediata a tuturor elementelor necesare sa rezolve criza. Doar in acest mod vom putea convinge populatia, partenerii globali si pietele ca avem solutii pe masura provocarilor economice cu care ne confruntam”, a precizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Pachetul de masuri include:
1. Actiuni decisive in privinta Greciei, astfel incat sa nu existe nicio indoiala ca sustenabilitatea economica este periclitata. Acest lucru include eliberarea celei de a sasea transe, un program de ajustare revizuit si implicarea sectorului privat.
2. Completarea cadrul de interventie din zona euro, prin maximizarea eficacitatii Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, accelerarea lansarii Mecanismului de Stabilitate Europeana pana la mijlocul lui 2012 (care va putea acorda imprumuturi de pana la 500 miliarde euro) si furnizarea de lichiditate suficienta de catre Banca Centrala Europeana.
3. Eforturi coordonate pentru intarirea bancilor europene, prin impunerea unor cerinte de capitalizare mai ridicate. Bancile ar trebuie sa apeleze mai intai la sursele private pentru obtinerea de fonduri suplimentare, inainte de a solicita sprijin de la stat, si doar in ultima instanta sa se apeleze la facilitatile europene disponibile. In cadrul recapitalizarilor de acest tip, bancile nu vor avea voie sa acorde bonusuri sau dividende.
4. Accelerarea politicilor care sustin stabilitatea si cresterea economica, prin punerea in aplicare a angajamentelor existente din acordurile privind serviciile, energia si comertul; de asemenea, este recomandata adoptarea imediata a propunerilor existente care pot ajuta cresterea economica, precum initiative fiscale sau proiecte de investitii.
5. Imbunatatirea guvernantei economice, prin integrarea Mecanismului European de Stabilitate cu Pactul de Crestere si Stabilitate. Acest lucru va conferi puteri sporite autoritatilor europene pentru a interveni in pregatirea bugetelor anuale ale statelor membre si a monitoriza executia bugetara.
Barroso a spus ca este nevoie ca in Consiliul European (ce reuneste sefii de stat sau ai guvernelor statelor membre) sa se ajunga la un acord in privinta acestor masuri la intalnirea din 23 octombrie 2011.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News