Banca Moniala a salutat reformele pe care guvernul le-a facut pana in prezent, dar a punctat ca inca mai sunt necesare restructurari in sectoare cheie precum energia, sanatatea si transporturile.
In consecinta, in domeniul energetic, Romania ar trebuie sa schimbe macazul rapid dupa ce infiintarea celor doua mari companii nationale Hidroenergetica si Electra a fost respinsa. Prioritatile vizeaza in prezent atragerea de investitii private si asigurarea unei conduceri profesionale in cazul principalelor societati de stat.
In plus, in ceea ce priveste subventiile, acestea ar trebui acordate numai catre categoriile cele mai sarace ale populatiei.
Pe domeniul transporturilor, reformele care au inceput sa fie implementate sunt inca la inceput iar Banca Mondiala are discutii cu Ministerul Transporturilor in vederea acordarii de asistenta in utilizarea sumelor obtinute de la Uniunea Europeana pentru imbunatatirea starii sectorului.
In cazul sanatatii, Banca Mondiala recomanda restructurarea retelei de spitale, redefinirea pachetului de servicii incluse in asigurarile de sanatate, introducerea unui sistem suplimentar privat si de masuri prin care sa se controleze cresterea de costuri cu medicamentele.
Banca Mondiala a acordat 300 milioane euro Romaniei in luna iunie 2011 si are in vedere suplimentarea sumei cu inca 400 milioane pana la finalul anului. Una din conditiile principale pentru obtinerea banilor este implementarea sistemului de co-plata in domeniul sanatatii, pentru cresterea eficientei si pentru scaderea arieratelor in domeniul sanatatii.
“In plus, aditional programelor Fondului Monetar International si Comisiei Europene putem oferi studii si consultanta pentru implementarea reformelor in sanatate, energie si transport”, a precizat Sudharshan Canagarajah, economistul sef al Bancii Mondiale pentru zona Europei si Asiei Centrale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News