top banner

Comisia Europeana a inchis procedura pe TVA deschisa impotriva Romaniei

05 August 2015 | Autor: Conso

Romania scapa de procedura deschisa de Comisia Europeana (CE) pentru verificarea modului in care se opereaza deconturile de TVA ale firmelor. Comisia Europeana a inchis, in 15 iulie, aceasta procedura deschisa in anul 2013. La vremea respectiva, Comisia reclama perioadele lungi de timp scurse pana la decontarea sumelor, care uneori depaseau 180 de zile.
”Va informam ca la data de 15 iulie 2015, Comisia Europeana  a decis inchiderea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor cu privire la practica administrativa de a nu solutiona un numar important de deconturi de TVA intr-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312)”, se mentioneaza intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, sustine ca anuntul Comisiei Europene confirma eforturile depuse in cadrul reformei ANAF in ce priveste intarirea capacitatii administrative. ”Dupa ce am redus termenele medii de solutionare a deconturilor de TVA cu optiune de rambursare de la 180 la circa 60 de zile, urmatorul nostru obiectiv este de a ajunge sa rambursam TVA in maximum 15 zile”, a precizat Diaconu.
Comisia Europeana a solicitat, in septembrie 2013, in mod oficial Romaniei sa isi modifice practicile administrative de rambursare a TVA si respectiv tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor.
   
In ceea ce priveste rambursarea TVA, in comunicatul CE se nota, la data respectiva, ca aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile.
Executivul comunitar sublinia, in 2013, ca aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA, care prevad ca taxa ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate, astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul