Noile state membre vor fi nevoite sa se bazeze mai mult pe stimularea cererii interne pentru a depasi actualul context economic, arata un raport al Raiffeisen Capital Management. Vestea nu este deloc buna pentru noi deoarece scaderile salariale si cresterea TVA au amputat mult cererea de consum a populatiei, facand dificila revenirea economiei.
Cresterea productiei industriale in “vechile” tari ale Uniunii Europene a avut impact pozitiv asupra economiilor Europei de Est, stimuland cresterea exporturilor.
Cehia si Polonia s-au pozitionat cel mai bine din acest punct de vedere, motiv pentru care redresarea economica a aparut deja, se precizeaza intr-un raport realizat de Raiffeisen Capital Management.
Economia Poloniei se mentine solida. Spre sfarsitul lunii au fost date publicitatii datele detaliate legate de PIB pentru al doilea trimestru, care a crescut cu peste 3,5%, depasind asteptarile participantilor la piata.
Atenuarea ritmul de crestere din zona comertului exterior s-a compensat cu dinamica pozitiva a cererii interne, explica raportul Raiffeisen Capital Management.
Si economia ceha continua sa recupereze puternic, cresterea economica accelerandu-se in ultima perioada. Si aici recuperarea a fost sustinuta de noile comenzi pentru export, datorate cererilor venite din Europa de Vest.
Acest model de crestere economica pare insa a-si epuiza fortele. Intensificarea eforturilor in vederea consolidarii bugetare in Europa Occidentala isi va pune amprenta asupra cresterii economice in Uniunea Europeana pentru urmatorii ani, arata raportul citat.
Prin urmare, factorul principal care a stimulat activitatea economica in Europa Centrala si de Est – cererea externa – este de asteptat sa isi piarda din intensitate. Iar, efectele s-ar putea resimti chiar din partea a doua a acestui an.
In aceste conditii, cererea interna va juca un rol din ce in ce mai important pentru o redresare sustenabila in Europa Centrala si de Est.
Cerere interna de austeritate
Veste nu este tocmai buna pentru noi, deoarece cererea interna este la cote foarte scazute. Taierile de salarii si cresterea TVA si-au facut deja vazute efectele restrictive, astfel ca redresarea economica nu se intrevede inca la orizont.
Economia nu a reusit sa treaca pe crestere in semestrul I din 2010, scaderea PIB fata de aceeasi perioada din 2009 fiind de 1,5%. De asemenea, rata inflatiei anuale a urcat la 7,58% in august, pe fondul cresterii TVA.
Pentru finalul anului 2010, oficialii FMI prognozeaza o comprimare cu 1,9% a economiei. Pentru anul 2011, prognoza este de crestere economica, insa exista voci care sustin ca economia nu-si va reveni nici atunci.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News