In urma celei de-a cincea evaluari, reprezentantii FMI constata ca performantele Romaniei au fost bune, iar politicile statului sunt indreptate spre atingerea tintelor agreate. Avand in vedere scaderea cererii si efectele inundatiilor, echipa FMI estimeaza ca economia autohtona se va comprima cu 1,9% in 2010.
Incepand cu 26 iulie o misiune FMI s-a aflat in Romania pentru cea de-a cincea evaluare in vederea eliberarii urmatoarei transe din acordul stand-by incheiat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
“Am constatat ca performantele au fost bune si ca, in general, politicile sunt indreptate spre atingerea tintelor. Nu au fost necesare schimbari majore, iar programul ramane cel agreat atat pentru acest an, cat si pentru 2011”, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
Opinia i-a fost impartasita si de reprezentantul Comisiei Europene, Laurent Moulin, care a spus ca au fost indeplinite conditiile pentru eliberarea unei noi transe.
Inundatiile amana revenirea economiei
Desi rezultatele evaluarii au fost pozitive, prognoza de crestere a economiei romanesti a fost revizuita in scadere. Pentru 2010, se prognozeaza o scadere economica de 1,9%, urmand ca in 2011, economia sa reintre pe crestere, intr-un ritm de 2%.
“Din cauza cererii scazute si a inundatiilor ne asteptam la o amanare a revenirii economice”, a explicat Moulin.
La acesti factori, Franks a adaugat conditiile regionale care nu ajuta economia si consolidarea fiscala, care desi era atat de necesara, a pus presiune asupra cresterii economice.”Sunt indicii ca a existat crestere pozitiva in trimestrul II, insa aceasta va deveni negativa in trimestrul III”, a explicat acesta.
FMI lauda masurile intreprinse de autoritatile romane
Cu toate ca rezultate notabile intarzie sa apara, reprezentantii misiunii FMI si ai Comisiei Europene lauda initiativele si masurile luate de autoritatile romane.
“Am fost impresionat de hotararea cu care autoritatile romane au pus in aplicare masurile convenite, in acest mediu economic si politic dificil”, a spus Franks. Acesta a subliniat insa faptul ca raman provocari pentru termen mediu si lung.
Franks a subliniat ca este necesara adoptarea reformelor in domeniul salarizarii publice si a pensiilor si accelerarea absorbtiei fondurilor europene.
Seful FMI a spus ca Guvernul a inregistrat progrese in ceea ce priveste reducerile de personal, insa acestea trebuie sa continuie, mai ales prin eliminarea posturilor deja vacante.
Daca masurile convenite vor fi sustinute in continuare, reprezentantii FMI sustin ca nu va fi nevoie de alte ajustari de taxe in 2011. “Recomandam sa nu existe schimbari majore pana la sfarsitul lui 2011 pentru a exista predictibilitate, urmand ca astfel sa se reia si consumul”, a explicat Franks.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News