top banner

FMI: restantele vor continua sa creasca

01 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Reprezentantii FMI considera ca situatia din sectorul bancar se va inrautati, creditele neperformante urmand sa creasca mai departe. Cat timp exista capitaluri suficiente iar autoritatile sunt vigilente, lucrurile pot fi mentinute sub control. In trimestrul II din acest an, sectorul bancar a intrat pe pierdere.
Sistemul bancar a fost afectat de incetinirea economiei, dar ramane la un nivel de capitalizare si lichiditate bun, se arata in ultimul raport de tara al FMI.
Toate bancile au rata de solvabilitate (de adecvare a capitalului) peste nivelul de 10%, iar BNR isi mentine abordarea proactiva in vederea asigurarii de rezerve de capital suficiente, rezulta din raportul FMI.
Media ratei de solvabilitate pe sistem este de 14,3% la finalul lunii iunie 2010, semnificativ mai mare decat minimul de 8% impus de reglementarile in vigoare.
Chiar daca o parte din presiuni se mentin, lichiditatea subsidiarelor bancilor grecesti prezente in Romania ramane in linie cu restul sistemului.
O veste buna vine de la BNR, care a continuat sa intensifice operatiunile de acordare de lichiditate in piata si are in plan ca in al treilea trimestru sa largeasca spectrul de garantii acceptate in cazul operatiunilor de refinantare.
Sectorul bancar a intrat pe pierdere in trimestrul II
La finalul lunii iunie, creditele neperformante au urcat la 17,8% din totalul creditelor pe sistem, insa cu o dispersie notabila in randul bancilor.
“Volumul creditelor neperformante este probabil sa isi continuie cresterea pe parcursul anului, in conditiile unei activitatii economice slabe si a reducerilor salariale din sectorul public”, se precizeaza in raportul FMI.
Ca o rezultata a cresterii provizioanelor, sectorul bancar a inregistrat pierderi in al doilea trimestru al anului.
Statul a devenit principalul client
Finantarea sectorului privat s-a plafonat inca de la inceputul anului 2009. In timp ce volumul creditelor nou acordate in moneda locala a scazut, cele in valuta s-au majorat, lucru ce reflecta in mare parte repatrierea imprumuturilor scoase din bilanturi.
Nivelul mare al rezervelor dinainte de criza au incurajat subsidiarele bancilor straine sa inregistreze creditele acordate rezidentilor in regim offshore. Pe masura ce cerintele de rezerve minime obligatorii au fost reduse, creditele au fost relocate in bilanturi.
Finantarile guvernamentale, pe de alta parte, inregistreaza in prezent 20% din totalul portofoliului de imprumuturi acordate de banci, fata de doar 8% la finalul lui 2008.
“Autoritatile raman intr-o stare de vigilenta in ceea ce priveste influentele negative venite din regiune si continua sa intareasca masurile de siguranta financiara”, au precizat reprezentantii FMI.
In plus, ordonanta nr. 50/2010 urmeaza a fi revazuta pentru a asigura conformitatea cu reglementarile UE si pentru a evita modificari retroactive ale clauzelor din contractele de credit.
Salariile BNR vor fi majorate la loc
Pe de alta parte, in urma discutiilor avute cu oficialii FMI, autoritatile romanesti au promis sa revina asupra deciziei de a reduce salariile angajatilor BNR cu 25%, in vederea alinierii la masurile de auteritate din sectorul public.
Pana la finalul lunii decembrie, salariile in BNR vor reveni la nivelul initial.
Pachetul de masuri de austeritate adoptat de guvern in aceasta vara presupune reducerea cu 25% a salariilor din institutiile publice, inclusiv in cazul angajatilor BNR.
Masura a fost apoi contestata de BNR, motivand ca scaderea salariala ar contravine principiului de independenta financiara si nu este conforma cu regulile UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul