top banner

Inflatie anuala negativa pentru prima data in 25 de ani

10 Iulie 2015 | Autor: Conso

Preturile din Romania inregistreaza, pentru prima data in ultimii 25 ani, o scadere de la un an la altul. In iunie, acestea au scazut cu aproape 3% fata de mai, iar comparativ cu luna iunie a anului trecut, inflatia a fost minus 1,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Cel mai mult s-au ieftinit alimentele, luna trecuta fata de mai, cu 8,2%, iar fata de anul trecut scaderea a fost de 6,4%. Amintim ca la 1 iunie a intrat in vigoare reducerea TVA de la 24% la 9% pentru prdusele alimentare.
Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar si malaiul (-12%) si laptele de vaca (-11,5%), iar cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu exceptia produselor de panificatie, asupra carora nu s-au resimtit reduceri de preturi semnificative, avand in vedere ca pentru acestea era aplicata deja cota redusa de TVA.
La produsele nealimentare si la servicii preturile au crescut, in iunie fata de mai, insa nesemnificativ, cu 0,1% respectiv 0,2%. Categoria "alte marfuri nealimentare" a inregistrat preturi mai mici cu 0,2%, iar detergentii cu 0,03%. Pe de alta parte, cele mai mari cresteri s-au consemnat la autoturisme si piese de schimb (+0,3%) si ceasuri (+0,2%).
In ceea ce priveste serviciile, preturile in restaurante, cafenele si cantine au scazut cu 1,22%, tot pe seama reducerii TVA, iar la categoria "alte servicii" cu 1,06%. Pentru serviciile de apa, canal si salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.
Fata de iunie anul trecut,  marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.
Cifrele de la statistica au depasit, chiar, estimarile Bancii nationale a Romaniei. Guvernatorul BNR anunta, in urma cu cateva zile ca datele de la statistica vor arata o scadere anuala a preturilor de 1 si ceva la suta, in timp ce reducerea fata de mai va fi de doua procente.
„Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie", a declarat Isarescu.
El a reamintit ca deflatie inseamna scaderea continua a preturilor, care determina reducerea consumului, insa a aratat ca in Romania consumul creste anual cu 6%-7%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul