top banner

Inflatie negativa si in iulie

11 August 2015 | Autor: Conso

Preturile de consum au continuat sa scada, in iulie, cu 0,2% fata de iunie, iar rata anuala a inflatiei a coborat la -1,7%, de la -1,6% in iunie. Cel mai mult s-au ieftinit alimentele, in ultimul an, cu 7%, insa la produsele nealimentare si servicii s-au inregistrat cresteri de preturi de 1,3%, respectiv 2,2%.
Masurata prin Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), inflatia anuala s-a plasat la -1,4%.
In schimb, media preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2014 - iulie 2015) fata de precedentele 12 luni, calculata pe baza IPC, este in crestere cu 0,5%, iar pe baza IAPC cresterea a fost de 0,7%.
"In iulie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40%, iar cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 34,5%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 25,5%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca inflatia va ramane in teritoriu negativ urmatoarele trei trimestre, din cauza reducerii TVA la alimente dar si a celorlalte masuri de relaxare fiscala cuprinse in proiectul de Cod Fiscal in forma aprobata de Parlament. Cu toate acestea, insa, economia nu risca intrarea in deflatie, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.
Banca centrala a revizuit in jos prognoza de inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul