Preturile de consum au continuat sa scada, in iulie, cu 0,2% fata de iunie, iar rata anuala a inflatiei a coborat la -1,7%, de la -1,6% in iunie. Cel mai mult s-au ieftinit alimentele, in ultimul an, cu 7%, insa la produsele nealimentare si servicii s-au inregistrat cresteri de preturi de 1,3%, respectiv 2,2%.
Masurata prin Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), inflatia anuala s-a plasat la -1,4%.
In schimb, media preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2014 - iulie 2015) fata de precedentele 12 luni, calculata pe baza IPC, este in crestere cu 0,5%, iar pe baza IAPC cresterea a fost de 0,7%.
"In iulie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40%, iar cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 34,5%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 25,5%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca inflatia va ramane in teritoriu negativ urmatoarele trei trimestre, din cauza reducerii TVA la alimente dar si a celorlalte masuri de relaxare fiscala cuprinse in proiectul de Cod Fiscal in forma aprobata de Parlament. Cu toate acestea, insa, economia nu risca intrarea in deflatie, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.
Banca centrala a revizuit in jos prognoza de inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News