Bancile romanesti ar trebui sa isi concentreze atentia si asupra educarii propriilor clienti, in special in ceea ce priveste explicarea notiunilor de risc, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
“Ma adresez bancilor acum, educarea publicului trebuie facuta mai serios. Mai mult am facut noi in ceea ce inseamna, spre exemplu, credit”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu in cadrul conferintei de prezentare a raportului asupra inflatiei in trimestrul III.
Acesta a precizat ca efortul nu este de neglijat, insa bancile au datoria de a le explica clientilor ce inseamna costurile si riscurile la care se expun, in special in zona de imprumuturi in valuta.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR a mentionat ca sistemul bancar din Romania, care a fost si ramane unul stabil, nu ar trebui zdruncinat in prezent prin mentinerea “exceselor” din OUG 50, comparativ cu spiritul si litera directivei de la care s-a pornit.
“Daca ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred ca multe dintre lucrurile in exces din ordonata erau evitate”, a precizat Isarescu.
Unul dintre principalale puncte cu care guvernatorul bancii centrale nu este de acord este extinderea puterii de reglementare a sistemului bancar si catre alte institutii.
“Reglementarea trebuie limitata la o institutie specializata, care stie sa lucreze cu informatiile din banci, cu bilanturile”, a concluzionat Isarescu.
Prim intermediul OUG 50/2010, presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) i-au fost acordat dreptul de a suspenda activitatea de creditare a unei banci in cazul in care se constata nereguli. Aceasta putere fost detinuta pana acum numai de BNR.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News