top banner

Isarescu: Bancile trebuie sa depuna mai mult efort in educarea clientilor

04 Noiembrie 2010 | Autor: Conso

Bancile romanesti ar trebui sa isi concentreze atentia si asupra educarii propriilor clienti, in special in ceea ce priveste explicarea notiunilor de risc, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
“Ma adresez bancilor acum, educarea publicului trebuie facuta mai serios. Mai mult am facut noi in ceea ce inseamna, spre exemplu, credit”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu in cadrul conferintei de prezentare a raportului asupra inflatiei in trimestrul III.
Acesta a precizat ca efortul nu este de neglijat, insa bancile au datoria de a le explica clientilor ce inseamna costurile si riscurile la care se expun, in special in zona de imprumuturi in valuta.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR a mentionat ca sistemul bancar din Romania, care a fost si ramane unul stabil, nu ar trebui zdruncinat in prezent prin mentinerea “exceselor” din OUG 50, comparativ cu spiritul si litera directivei de la care s-a pornit.
“Daca ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred ca multe dintre lucrurile in exces din ordonata erau evitate”, a precizat Isarescu.
Unul dintre principalale puncte cu care guvernatorul bancii centrale nu este de acord este extinderea puterii de reglementare a sistemului bancar si catre alte institutii.
“Reglementarea trebuie limitata la o institutie specializata, care stie sa lucreze cu informatiile din banci, cu bilanturile”, a concluzionat Isarescu.
Prim intermediul OUG 50/2010, presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) i-au fost acordat dreptul de a suspenda activitatea de creditare a unei banci in cazul in care se constata nereguli. Aceasta putere fost detinuta pana acum numai de BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul