top banner

Majorarea TVA se va resimti in inflatie doar temporar

06 August 2010 | Autor: Ramona Iluca

Majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale va duce la o crestere medie a preturilor cu 2,9%, conform calculelor BNR. Aceasta crestere va avea doar o influenta temporara asupra inflatiei, efectele pe termen lung fiind modeste, au explicat reprezentantii BNR.
Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38% in luna iunie 2010, comparativ cu 4,42% in luna mai si 5,2% in ianuarie, mentinandu-se in intervalul tinta asumat de BNR pentru 2010. Scaderea ratei inflatiei a avut la baza factori precum persistenta deficitului de cerere, reducerea costurilor cu forta de munca si ajustarile la nivelul marjelor de profit.
Majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% va duce la o crestere semnificativa a ratei inflatiei anuale, insa doar pe termen scurt. Pentru sfarsitul acestui an, BNR prognozeaza un nivel al inflatiei de 7,8%, urmand ca in a doua parte a anului 2011 sa revina in intervalul tinta de 2%-4%.
Efectele pe termen lung ale majorarii TVA vor fi modeste
“Majorare cotei TVA de la 19% la 24% va avea efecte permanente asupra preturilor, insa asupra inflatiei aceasta va avea influente temporare. Rata anuala a inflatiei va fi afectata pe parcursul a patru trimestre, pana la disparitia efectului de baza”, a explicat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.
Majorarea TVA ar implica o crestere a preturilor de consum cu 4,2%, insa aceasta crestere se va aplica numai pentru 91% din bunurile din cosul de consum. Cota TVA pentru restul produselor va ramane neschimbata la 9% sau 0% (cota redusa de TVA). Astfel, se obtine o majorare maximala a preturilor bunurilor din cosul de consum de 3,9%.
BNR prognozeaza un procent mediu de transmitere in piata a acestui efect de 75%, in baza cererii de consum scazute, a pietei taranesti in mare parte nefiscalizate si a experientei altor tari. Efectul mediu intr-o prima etapa se va ridica astfel la 2,9%, conform calculelor BNR.
Banca Nationala considera ca efectele de runda a doua vor fi modeste, iar reprezentantii FMI sunt chiar mai optimisti. Acestia sustin ca efectele majorarii TVA se vor disipa in a doua parte a anului 2011, iar efectele de runda a doua vor lipsi.
Ce s-a intamplat in alte tari?
In Ungaria, care a majorat TVA in iulie 2009 de la 20% la 25%, transmiterea asupra inflatiei a fost de 65%, desi banca centrala anticipa un grad de transmitere de 90%. Efectele de runda a doua au fost modeste, bazate in mare parte pe transmiterea prin anticipatii inflationiste.
In cazul Germaniei, care a majorat TVA de la 16% la 19% in ianuarie 2007, procentul de transmitere a fost de 49%. Aceasta masura a fost anuntata cu 13 luni inainte.
Si in Mexic au fost majorate cotele de TVA cu 1 procent in ianuarie 2010, simultan cu majorarea accizelor la tigari, alcool, telefon si cablu TV. Impactul asupra inflatiei a fost de +0,35 puncte procentuale, insa au lipsit efectele de runda a doua.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul