Majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale va duce la o crestere medie a preturilor cu 2,9%, conform calculelor BNR. Aceasta crestere va avea doar o influenta temporara asupra inflatiei, efectele pe termen lung fiind modeste, au explicat reprezentantii BNR.
Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38% in luna iunie 2010, comparativ cu 4,42% in luna mai si 5,2% in ianuarie, mentinandu-se in intervalul tinta asumat de BNR pentru 2010. Scaderea ratei inflatiei a avut la baza factori precum persistenta deficitului de cerere, reducerea costurilor cu forta de munca si ajustarile la nivelul marjelor de profit.
Majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% va duce la o crestere semnificativa a ratei inflatiei anuale, insa doar pe termen scurt. Pentru sfarsitul acestui an, BNR prognozeaza un nivel al inflatiei de 7,8%, urmand ca in a doua parte a anului 2011 sa revina in intervalul tinta de 2%-4%.
Efectele pe termen lung ale majorarii TVA vor fi modeste
“Majorare cotei TVA de la 19% la 24% va avea efecte permanente asupra preturilor, insa asupra inflatiei aceasta va avea influente temporare. Rata anuala a inflatiei va fi afectata pe parcursul a patru trimestre, pana la disparitia efectului de baza”, a explicat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.
Majorarea TVA ar implica o crestere a preturilor de consum cu 4,2%, insa aceasta crestere se va aplica numai pentru 91% din bunurile din cosul de consum. Cota TVA pentru restul produselor va ramane neschimbata la 9% sau 0% (cota redusa de TVA). Astfel, se obtine o majorare maximala a preturilor bunurilor din cosul de consum de 3,9%.
BNR prognozeaza un procent mediu de transmitere in piata a acestui efect de 75%, in baza cererii de consum scazute, a pietei taranesti in mare parte nefiscalizate si a experientei altor tari. Efectul mediu intr-o prima etapa se va ridica astfel la 2,9%, conform calculelor BNR.
Banca Nationala considera ca
efectele de runda a doua vor fi modeste, iar
reprezentantii FMI sunt chiar mai optimisti. Acestia sustin ca efectele majorarii TVA se vor disipa in a doua parte a anului 2011, iar efectele de runda a doua vor lipsi.
Ce s-a intamplat in alte tari?
In Ungaria, care a majorat TVA in iulie 2009 de la 20% la 25%, transmiterea asupra inflatiei a fost de 65%, desi banca centrala anticipa un grad de transmitere de 90%. Efectele de runda a doua au fost modeste, bazate in mare parte pe transmiterea prin anticipatii inflationiste.
In cazul Germaniei, care a majorat TVA de la 16% la 19% in ianuarie 2007, procentul de transmitere a fost de 49%. Aceasta masura a fost anuntata cu 13 luni inainte.
Si in Mexic au fost majorate cotele de TVA cu 1 procent in ianuarie 2010, simultan cu majorarea accizelor la tigari, alcool, telefon si cablu TV. Impactul asupra inflatiei a fost de +0,35 puncte procentuale, insa au lipsit efectele de runda a doua.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News