Doar 3 bancnote false la un milion de bancnote in circulatie este statistica BNR privind ponderea contrafacerilor. Principala piedica pentru falsificatori este materialul din care se fabrica.
Bancnotele romanesti sunt confectionate dintr-un polimer special, care este greu de falsificat si ofera posibilitatea inserarii unor elemente de siguranta superioare hartiei, precum fereastra transparenta.
Conform datelor BNR, in primele luni ale anului au fost descoperite putin peste 2.000 de bancnote autohtone false. Cea mai falsificata bancnota a fost cea de 100 lei.
“Numai 2% din falsurile expertizate la BNR au fost imprimate pe un material plastic ce incerca sa imite substratul de polimer, dar si acestea erau grosolan realizate, putand fi usor depistate deoarece se deosebeau de substratul autentic prin aspectul modificat, rigiditatea mare, textura diferita la palpare. Toate celelalte falsuri au fost imprimate pe hartie, ceea ce le face si mai usor de depistat”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In cazul bancnotelor romanesti, elementele de siguranta folosite impotriva incercarilor
de falsificare difera in functie de valoarea bancnotei. Cu cat bancnota este de valoare
mai mare, cu atat va avea elemente de siguranta mai greu de reprodus.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News