Un raport al Comisiei Europene evidentiaza rolul pozitiv jucat de romani si bulgari asupra economiilor tarilor in care muncesc si impactul redus asupra somajului sau salariilor lucratorilor localnici.
Muncitorii romani contribuie la imbogatirea gamei de competente si ocupa, in acelasi timp, sectoare si posturi in care forta de munca este deficitara, precum in constructii si in sectorul cascnic si in cel al serviciilor de alimentatie.
Estim?rile arata, de asemenea, un impact pozitiv al liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari asupra PIB-ului UE pe termen lung, cu o crestere de aproximativ 0,3 % pentru tarile UE-27 (0,4 % pentru tarile UE-15).
Studiile arata, de asemenea, ca nu s-a produs un impact semnificativ asupra somajului sau a salariilor lucratorilor localnici din tarile de destinatie: in UE-15, studiile arata ca salariile sunt, in medie, doar cu 0,28 % mai mici decat ar fi fost fara mobilitatea lucratorilor din tarile UE-2.
Principalele destinatii pentru lucratorii mobili din Bulgaria si Romania au fost Italia si Spania si datele sugereaza ca, la sfarsitul anului 2010, un numar dublu de bulgari si romani (2,9 milioane) isi aveau resedinta in UE-25, fata de 2006. In acelasi timp, in termeni relativi, cetatenii din Romania si Bulgaria care isi au resedinta intr-un stat membru al UE-25 reprezinta doar 0,6 % din totalul populatiei UE-25.
Raportul Comisiei va folosi drept baza pentru o reexaminare realizata de Consiliu a modului in care functioneaza in practica masurile tranzitorii legate de libera circulatie a lucratorilor bulgari si romani.
Comisia Europeana a acceptat
solicitarea autoritatilor spaniole ca, pana la finalul lui 2012, romanii sa nu se mai poata angaja in Spania, invocand rata mare a somajului la nivel local. Decizia nu ii afecteaza pe cei care au deja un loc de munca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News