top banner

Zona euro dorita de romani

11 Mai 2015 | Autor: Conso

Romanii vor in zona euro! Cel putin asa sustin guvernatii care au decis, recent, sa mentina data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei unice europene. In schimb, polonezii nu vor! Peste 53% dintre acestia si-au exprimat opozitia fata de adoptarea monedei euro, potrivit unui Eurobarometru realizat de Comisia Europeana in aprilie.
Din informatia aparuta in presa poloneza, rezulta ca doar 44% dintre participantii la sondaj s-au declarat pentru intrarea in zona euro, iar ceilalti au refuzat sa se pronunte pe aceasta tema. Un sondaj realizat in aceeasi luna a anului trecut a avut rezultate similare.
Oficiali din Banca Nationala a Romaniei au sustinut, in ultima vreme, ca aderarea la zona euro presupune si beneficii, dar si riscuri, mai ales daca economia nu este pe deplin pregatita sa functioneze exclusiv in baza regulilor de piata.
In acest context, reprezentanti ai BNR au mai spus ca tari precum Cehia sau Polonia ar putea, in orice moment, sa solicite intrarea in zona euro, dar nu vor, si prefera sa astepte rezultatele transformarilor care au loc in interiorul Uniunii Monetare. 
”Vrem toti in Europa (romanii – n.r), dar stim unde ne ducem? Unde ne ducem este in proces de transformare! Unde te duci? Este un proiect complex si nu se rezuma la tinta, este chiar periculos sa discutam doar despre tinta. Nu vad o discutie serioasa despre proiectul euro daca vom avea alte prioritati", a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a mai spus ca acesta este un proiect care trebuie tratat cu maxima seriozitate de intreaga societate, iar simpla stabilire a unei tinte este ”neserioasa” daca nu este insotita de o foaie de parcurs asumata si respectata de toti factorii implicati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul