top banner

Salvarea euro: Plata la comun a datoriilor suverane

02 Decembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Cea mai recenta propunere a expertilor pentru iesirea din criza a economiei UE este infiintarea unui fond comun de rascumparare a datoriilor suverane excesive. Propunerea a primit vot pozitiv din partea Comitetului de Afaceri Monetare a Parlamentului European si ar putea intra pe ordinea de zi la Summitul sefilor de state din 9 decembrie.
Consiliul german de experti economici, un organism independent care are rolul de consilier pentru guvernul german si Bundestag, propune crearea unui nou fond al datoriilor suverane si impartirea poverii.
Cum va functiona fondul?
Planul are in vedere ca datoriile suverane care depasesc 60% din PIB sa fie transferate intr-un fond de 2,3 trilioane euro (2.300 miliarde euro) care urmeaza sa fie rambursat in 25 ani.
Conform unuia dintre initiatorii proiectului, profesorul Cristoph Schmidt, aceasta solutie ar reduce ratele de dobanda si presiunea aferente rambursarii, oferind o atmosfera calma, necesara pentru adoptarea de masuri pe termen lung.
In plus, nu ar fi necesare modificari ale Tratatelor Uniunii Europene.
Majoritatea membrilor Parlamentului European s-au aratat favorabili acestei propuneri. Principalul avantaj identificat este rapiditatea cu care s-ar putea implementa un astfel de proiect.
De asemenea, eliberarea de sub povara datoriilor excesive a economiilor le-ar permite sa se finananteze la costuri mai mici.
Statele cu economii stabile nu vor dori sa participe
In timp ce punerea la comun a datoriilor excesive ar aduce beneficii statelor supraindatorate, solutia ar putea sa nu fie pe placul tarilor care beneficiaza in prezent de o pozitie stabila financiar.
Acestea ar urma sa suporte o parte din datoria vecinilor si nu ar accepta in consecinta sa intre in schema, cu pretul pierderii unei pozitii privilegiate intr-o perioada tulbure.
“Nu este o alegere ce trebuie facuta doar din prisma obtinerii sau nu a unor costuri mai mici de finantare, ci este o alegere in vederea salvarii euro. Situatia este in prezent ignorata in Germania”, a precizat profesorul Schmidt.
Avand in vedere insa ca tarile cu cea mai mare influenta in creionarea politicilor UE nu au o datorie bugetara excesiva si ar avea de suferit de pe urma impartirii poverii, este destul de improbabil ca propunerea sa fie adoptata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul