Pentru a preveni dar si pentru a ameliora problemele financiare ale statelor din zona euro, Comisia Europeana a pus la punct un nou set de reglementari in zona fiscala. Acestea implica inclusiv monitorizarea bugetelor nationale, dar si o noua procedura privind obtinerea asistentei financiare externe.
Criza financiara a adancit problemele de guvernare a uniunii economice si monetare. Un pachet cu 6 reforme a fost adoptat de curand si va intra in vigoare pana la finalul acestui an, cu scopul de a amenda si intari Pactul de Stabilitate si Crestere.
Comisia Europeana a propus aceste masuri sa fie completate cu reguli mai stricte in ceea ce priveste politica bugetara a statelor din zona euro, dar si cu proceduri mai eficiente pentru remedierea situatiilor de deficitul excesiv.
Bugetele nationale vor fi supravegheate inca din faza de proiect
Conform noilor propuneri, statele din zona euro vor fi nevoite sa isi trimita proiectele bugetelor de stat catre Comisia Europeana in toamna anului anterior celui pentru care se face proiectia. Comisia va examina si va emite o opinie in cazul in care considera ca politicile buhgetare urmate de guvernele nationale duc la incalcarea Pactului de Stabilitate si Crestere sau recomandarile europene semestriale in zona bugetara.
Aceasta procedura ofera posibilitatea ca proiectele bugetare ale statelor membre sa fie verificate atat de catre Comisie cat si de restul statelor din zona euro, intarind coordonarea si supravegherea politicilor bugetare si evitarea intrarii statelor in Procedura de Deficit Excesiv.
In cazul in care Comisia emite o opinie de modificare iar autoritatile nationale nu o respecta, acest lucru poate duce la plasarea respectivului stat in aceasta procedura.
“Comisia are acum posibilitatea de a actiona cu mult inainte in vederea corectarii deficitelor excesive”, precizeaza reprezentii europeni, specificand in mod clar ca aceasta noua procedura nu ofera drept de veto Comisiei Europene in procesul national de adoptare a bugetelor de stat.
Guvernele care cer ajutor financiar, dau explicatii la Bruxelles
Cea de-a doua reglementare emisa de Comisia Europeana vizeaza statele din zona euro care se confrunta cu dificultati financiare majore.
Comisia Europeana, impreuna cu Banca Centrala Europeana, ar urma sa monitorizeze mult mai atent evolutiile economice ale statelor care inregistreaza dificultati financiare. Autoritatile nationale vor fi obligate sa raporteze informatii catre Comsie si sa permita realizarea de evaluari a politicii fiscale adoptate, oricand se considera necesar.
Daca pe baza acestor evaluari, Comisia poate propune Consiliului European sa recomande respectivului stat sa solicite asistenta financiara, daca situatia financiara si masurile pe care un stat trebuie sa le adopte, au un impact semnificativ asupra stabilitatii zonei euro.
Reglementarile introduc o noua procedura si in ceea ce priveste dezvoltarea si adoptarea de planuri de ajustare macroeconomica si stabileste clar in ce mod poate fi solicitata asistenta financiara, in cadrul mecanismelor din afara UE.
Un nou sistem se va aplica si statelor care ies din cadrul unui aranjament de asistenta financiara sau de tip preventiv. Pana cand nu ramburseaza cel putin 75% din ajutorul financiar primit, statele membre vor fi supravegheata conform unor standarde mai stricte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News