Chiar daca germenele crizei a fost sadit in tarile occidentale, poverile sunt suportate de catre tarile in tranzitie, din estul Europei. Cu prea putine mecanisme de ajustare si cu gospodarii indatorate mai mult decat isi permit, tarile in tranzitie au avut de suferit mai mult comparativ cu statele vestice, conform unui studiu BERD.
Populatia din tarile est-europene, inclusiv din noile state membre ale UE, a fost afectata intr-o proportie mai mare de furtuna crizei financiare decat locuitorii statelor occidentale, se arata intr-un studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Printre motivele identificate se numara un nivel redus al veniturilor pe locuitor, lipsa unor mecanisme de ajustare si protectie sociala, dar si o supraindatorare indusa de creditele bancare asumate inainte de debutul crizei.
Somaj mare si consum redus
In primul rand, gospodariile in statele aflate in tranzitie au inregistrat o crestere mai accentuata a ratei somajului. Cei care nu si-au pierdut locul de munca au suferit scaderi de venituri, iar remiterile rudelor aflate la munca in strainatate s-au redus.
In al doilea rand, masurile de siguranta sociale au fost mai putin eficiente in aceste state in absorbtia socurilor, conform studiului BERD.
Aproximativ 38% din gospodarii si-au redus cheltuielile cu alimentele de baza, in comparatie cu un procent de doar 11% in vestul Europei.
Reducerea salariilor a fost o realitate in randul a 29% din gospodariile din tarile in tranzitie, in timp ce in occident, doar 16% din populatie a fost afectata.
Indatorarea mare ne-a ajuns din urma
Studiul BERD a luat in calcul si accesul la credite. Imprumuturile obtinute pe parcursul crizei, inclusiv cele obtinute de la prieteni sau familie, au avut rol benefic deoarece au ajutat gospodariile sa contrabalanseze o parte din scaderea veniturilor.
Problema principala au reprezentat-o insa creditele obtinute anterior, in perioada dinaintea crizei, care au dus la crearea unei vulnerabilitati puternice a gospodariilor din statele estice ale Europei. Confrom studiului, clientii din aceasta zona care au in derulare un credit ipotecar si-au redus mai mult consumul decat vecinii din vest.
O explicatie consta in stadiul inca incipient de dezvoltare a pietei, ce nu permite obtinerea de fonduri suplimentare pe baza unei proprietati imobiliare, pentru a contracara scaderile de venituri, practica intalnita in vest.
In plus, varsta medie a unui client din Estul Europei este de 39 ani, iar vechimea creditului ipotecar este de 4 ani. In Vest, varsta medie este de 46 ani, iar creditele ipotecare au in medie o vechime de acordare de 8 ani, ceea ce presupune ca datoria s-a redus mai mult comparativ cu creditul initial.
De asemenea, clientii din tarile emergente ale Europei s-au supus la un risc suplimentar prin contractarea de credite denominate in valuta. Odata cu deprecierea puternica a propriei monede, serviciul datoriei catre banca a crescut automat.
Romania, in rand cu Muntenegru si Serbia
Conform unui indice de impact calculat de BERD, cele mai afectate state de pe urma crizei financiare au fost cele baltice si cele din sud-estul Europei, in special Macedonia, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia.
Studiul a presupus un sondaj, realizat in 2010, cu cel putin 1.000 de respondenti in fiecare din cele 29 de tari analizate. Acestea au inclus state vestice, precum Franta, Germania, Italia, Suedia si Marea Britanie, alaturi de statele din zona central si estica a Europei precum si state din Asia Centrala, precum Turcia sau Uzsbekistan.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News