Ministrii de finante ai statelor membre ale UE au solicitat Comisiei Europene sa caute solutii la o serie de probleme sensibile in reglementarea taxei pe tranzactiile financiare, in cadrul primei discutii tehnice.
In octombrie 2011, Comisia a prezentat Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) o propunere pentru introducerea taxei pe tranzactii financiare, dupa care au fost constituit un grup pentru a efectua o analiza tehnica a propunerii.
Pe 13 martie 2012, a avut loc prima discutie tehnica in cadrul ECOFIN, din 5 cate sunt programate pana cand taxa sa fie definitivata.
In urma intalnirii, ministrii de finante au cerut gasirea unor solutii pentru o serie de probleme legate de:
- baza de impunere (includerea derivativelor pe valute si a obligatiunilor de stat si impactul asupra costurilor de finantare si acoperire a riscurilor pentru guverne; includerea sistemelor de pensii si impactul asupra modelelor folosite in diverse state membre);
- structura ratelor de impunere si persoanele obligate la plata taxei;
- impactul asupra economiei, aplicarea directivei pentru institutiile din statele non-UE si riscul unei delocalizari a fluxurilor financiare in afara UE.
In ce consta propunerea?
Taxa pe tranzactiile financiare urmareste sa asigura o contributie echitabila a sectorului financiar la bugetul de stat. In plus, va descuraja industria financiara sa desfasoare activitati cu riscuri mari, care in anumite conditii, pot dauna in mod serios economiei reale.
Propunerea de impozitare acopera o gama larga de tranzactii financiare, incluzand actiuni, obligatiuni si derivative. Statele membre vor stabili singure nivelul ratei de impozitare, plecand de la un nivel minim de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si 0,01% pentru derivative.
Taxa va respecta principiul tarii de resedinta, urmand a fi datorata in statul de origine al institutiei financiare si nu in tara unde au loc aceste tranzactii.
Comisia estimeaza ca veniturile bugetare anuale ce pot fi obtinute se ridica la 57 miliarde euro. Sumele ar putea inlocui gradual – total sau partial – contributiile fiecarui stat la bugetul UE.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News