Reprezentantii FMI sunt optimisti, dar rezervati in ceea ce priveste momentul iesirii din criza a tarilor europene. Reluarea creditarii se va produce de-abia din 2012 cand se asteapta ca acest proces sa reintre intr-o turatie normala. Cresterea economica de 5-6% cu care ne-am obisnuit in trecut nu va reveni mai devreme de 2-3 ani, cred analistii.
Iesirea din criza nu este un proces facil si nici nu va avea loc peste noapte. Masurile pe care guvernele statelor trebuie sa le ia sunt drastice si trebuie urmate chiar si dupa ce primele semne ale revenirii se vor fi aratat.
Romania: crestere economica de peste 1% in 2010
“Spre finalul anului 2010 Romania va relua timid cresterea”, a precizat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), in cadrul conferintei Romania 2010 organizata de FinMedia. Acesta crede ca economia va castiga intre 1,3% si 1,5% pe parcursul anului 2010.
La baza cresterii sta activitatea de export, principalul motor care ne poate scoate din criza, si cresterea productiei industriale.
“Deja se observa o imbunatatire in industrie, in special in domeniul auto, sustinut de Dacia, dar si in industria metalurgica sau textila”, a precizat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
Totusi, o crestere de de 1,5% ramane mult sub potentialul pe care Romania il prezinta. Conform reprezentantului FMI, tara noastra ar trebui, in conditii normale, sa ajunga la o crestere de 4 ori mai mare.
Atingerea potentialului de 5-6% va deveni o realitate abia peste 2 -3 ani si numai in conditiile in care toate reformele structurale vor fi implementate in mod corespunzator.
Alaturi de reducerea deficitelor fiscale, unul din principalele obiective la nivel de conducere a spatiului european este reformarea sistemului bancar, aflat “in convalescenta”.
“Bancile au ramas foarte agresive fata de risc, fata de ideea de a credita. Va mai dura 1 an, 1 an si jumatate pana cand sistemul isi va relua functia de a credita economia reala”, a precizat Tanasescu.
Micile companii trebuie sustinute de stat
In ceea ce priveste statul, una din parghiile prin care poate interveni in reformarea mediului de afaceri este sustinerea companiilor din piata. Strategia de a oferi ajutor de stat marilor giganti nu este vazuta cu ochi buni de catre analisti.
“Poate sa ne spuna cineva de ce s-au dat bani catre Rafo, Oltchim sau Ford? Nu este rau ca s-a oferit ajutor de stat celor 3 dar trebuie sa avem criterii foarte bine definite”, a precizat Florin Pogonaru presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
“Ajutorul dat unor companii nationale, pe langa realizarea unor obiective strategice, va insemna in final tot sustinerea unor interese, sifonarea unor fonduri”, a mentionat Radu Craciun, director de investitii la Eureko si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Bancari din Romania.
Craciun a criticat inclusiv strategia adoptata de CEC Bank, care acorda finantare tot companiilor mari, cu toate ca a fost mentinuta ca banca de stat pentru a credita IMM-urile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News