top banner

BNR nu (re)cunoaste realitatile pietei

03 Februarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

In vreme ce BNR sustine creditarea in lei, cifrele din piata prezinta alt decor. Cine alege un credit in valuta este avantajat in fata clientilor care au pariat pe leu. Riscul valutar este depasit de dobanzile mult mai mari la creditele in lei fata de cele acordate in valuta.
 
O solutie propusa astazi de banca centrala ar fi "substituirea creditului in valuta cu cel in lei", a spus Valentin Lazea, economistul sef al BNR, in cadrul unei conferinte Finmedia.
 
Dobanzile in piata nu sustin insa politica BNR. Un client aflat in fata ofertelor bancilor va fi mai mult decat tentat sa se indrepte catre un credit in euro decat catre un imprumut in moneda nationala.
 
Diferenta de costuri intre cele doua este semnificativa. DAE mediu la creditele de nevoi personale in lei este aproape 28% in timp ce costul total pentru un credit in euro este de 21,4%.
 

Rata la creditele in lei - cu 60% mai mare decat la euro

 
Ecartul este si mai mare in cazul creditelor ipotecare. Astfel, daca un cost mediu la imprumuturile pentru locuinta in euro este de 12%, la creditele in lei se plateste cu 9 puncte procentuale mai mult.
 
Pentru un credit de 50.000 euro pe 25 ani rata lunara se ridica la 530 euro. Aceeasi suma, obtinuta in echivalent lei (215.000 lei), ar presupune o rata lunara de 3.760 lei, cu 60% mai mult decat la euro.
 
"In conditiile in care diferentele de dobanda sunt foarte mari nu este o solutie trecerea pe lei", a declarat si Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.
 
Nici Petre Bunescu, directorul executiv adjunct al BRD, nu vede o schimbare a apetitului populatiei catre creditarea in lei, in special in ceea ce priveste creditele ipotecare.
 
Acesta aduce in discutie in special dificultatea in atragerea de resurse in lei pe termen lung, pe care bancile le-ar putea utiliza in acordarea creditelor pentru locuinta.
 
"Deponentul roman are aceasta apetenta pentru termen scurt. Cele mai multe depozite in lei sunt pe 1-3 luni", a precizat Bunescu.
 
Totusi, chiar daca ofertele in euro sunt mai atractive iar moneda nationala este disponibila doar pe termen scurt, nici resursele in euro nu pot sustine piata creditarii.
 
"Este hilar cum bancile dau vina pe BNR pentru ca nu mai pot acorda credite. Este o problema de finantare" a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, precizand ca indiferent daca BNR scoate toate restrictiile, situatia nu s-ar schimba.
 

BNR merge impotriva curentului

 
"BNR a facut mereu apel la populatie dar lumea nu prea asculta, devine exacerbata" a precizat Valentin Lazea, facand referire la momentele in care creditul in valuta devenise mult mai convenabil decat cel in lei.
 
Aceste momente coincid insa cu aprecierea masiva a leului din 2007 pana la un nivel de curs de 3,1 lei/euro. De asemenea, tot in 2007, Banca Centrala a permis relaxarea masiva a creditarii populatiei, pana la grade de indatorare de 70%, calculate dupa formule buchisite de fiecare banca in parte, in conditiile in care in SUA deja se simteau puternic primele semne ale crizei.
 
"Cand in piata era o exuberanta irationala, BNR tragea de maneca jucatorii. Acum, cand toata lumea este pesimista, noi suntem mai increzatori", a specificat acesta, trangand un semnal de alarma cu privire la estimarile extrem de negative emise de anumiti analisti cu privire la indicatorii economici ai Romaniei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul