Dupa ce in aprilie dobanzile interbancare au atins noi minime istorice, coborand sub 6% pentru toate maturitatile, la inceputul lui mai, trendul s-a inversat. Dobanzile s-au majorat cu peste 3 puncte procentuale intr-un timp foarte scurt, ajungand la 7-8%. Analistii pun miscarea pe seama situatiei de pe pietele externe, mai ales cea a Greciei.
Inceputul lunii mai a marcat o inversare a trendului de scadere a ratelor Robor, acestea pierzand aproape 3 puncte procentuale pentru anumite maturitati. Dobanzile interbancare in lei s-au intors la valorile inregistrate in primele 2 luni ale anului, in ciuda
reducerii dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale.
Pentru termene scurte, dobanzile interbancare au crescut chiar mai mult decat in cazul maturitatilor de 6 sau 12 luni.
Robor la 1 luna trece de 8,5%
Robor la 1 luna a ajuns la 8,54%, cu aproape 3 puncte procentuale mai mult decat la inceputul lunii mai si cu peste 5 puncte procentuale fata de minimul inregistrat in aprilie.
O evolutie asemanatoare a avut si indicele pe 3 luni, care a depasit cu peste 3 puncte procentuale minimul istoric atins in luna precedenta. Pentru ambele maturitati, indicii au avansat cu peste un punct procentual in numai o zi, in sedinta din 7 mai, cand s-au inregistrat valori mai mari de 7%.
Pentru termenele de 6 si 12 luni, cresterile au fost mai putin semnificative, de pana la 2 puncte procentuale fata de valoarea minima din aprilie.
Tensiunile de pe pietele externe se rasfrang si la noi
Situatia din Grecia se pare ca a favorizat in cea mai mare parte evolutia de pe piata interbancara din Romania, punand presiune si pe cursul de schimb.
“Pietele externe au avut un soc puternic zilele acestea, fapt ce a dus la cresterea neincrederii si a aversiunii la risc a investitorilor care a depreciat toate valutele emergente si, implicit, au crescut si ratele de dobanda interbancare”, a explicat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Desi Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, in conformitate cu asteptarile analistilor, tensiunile de pe pietele externe au transmis un mesaj mai puternic decat cel de relaxare a politicii monetare transmis de BNR.
“Aversiunea la risc s-a intensificat pe fondul crizei fiscale din Grecia, iar unii participanti la piata par sa abandoneze plasamentele in lei in timp ce altii este posibil sa mizeze pe deprecierea monedei nationale. Acest lucru induce tensiuni ascendente asupra ratelor de dobanda, tensiuni ce sunt amplificate de probabilele interventii valutare ale bancii centrale”, considera Vlad Muscalu, economist la ING Bank.
“Cauzele evolutiei recente a indicilor interbancari sunt situatia din Grecia si zvonurile privind dificultatile altor tari, cursul de schimb si dobanzile pe termen scurt fiind cele mai volatile”, a precizat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
Deprecierea cursului pune presiune pe dobanzi
Un factor foarte important in evolutia indicilor interbancari este cursul de schimb, a carui depreciere pune presiuni de crestere pe dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele.
“Atat timp cat cursul se va deprecia, presiunea pe ratele interbancare va creste. Deocamdata insa, presiunea de depreciere pe curs s-a mai calmat”, sustine Dumitru.
Vlad Muscalu considera ca interventiile BNR pentru stabilizarea monedei nationale sustin transferul de tensiune de pe piata valutara catre piata monetara.
Cresterea Robor ii afecteaza pe clientii cu credite in lei
Evolutia recenta a ratelor Robor influenteaza intr-o mare masura costul creditelor cu dobanda variabila, indexata in functie de acesti indici. Clientii care au obtinut asemenea imprumuturi se pot confrunta in momentul actualizarii dobanzii cu costuri mai ridicate la credite.
De exemplu, un credit cu o marja de 4 puncte procentuale peste Robor la 3 luni, avea in aprilie o rata dobanzii de aproximativ 9%. Daca valoarea indicelui ramane la nivelul actual, la urmatoarea actualizare, dobanda va urca la 11,81%.
Acest lucru inseamna ca la un credit de 50.000 lei pe 20 de ani, rata lunara de plata poate creste cu aproape 100 lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News