FMI sprijina decizia guvernului de reducere a salariilor si pensiilor, insa avertizeaza ca va fi necesara si concedierea a 250.000 de bugetari in urmatorii ani. Pentru anul acesta, reprezentantii FMI se asteapta la o crestere economica de 0%, iar in 2011, estimeaza ca economia va creste cu 3,6%.
Masurile anuntate de autoritatile romane, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, vizeaza reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si a indemnizatiei de somaj si pensiilor cu 15%.
Aceste masuri ar trebui sa reduca deficitul bugetar pana la 6,8% din PIB in 2010 si pana la 4,4% in 2011. Conform reprezentantilor FMI, deficitul ar fi depasit 9% in acest an, in lipsa acestor masuri.
Desi acordul cu FMI prevedea un deficit de 5,9% din PIB, reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene s-au aratat flexibili in a accepta un nivel al deficitului mai ridicat, insa sustenabil pe termen scurt. “Criza economica s-a dovedit a fi mai grava si trebuie sa fim flexibili la schimbarile de situatie”, a explicat Jeffrey Franks, reprezentantul FMI.
250.000 de salariati ar trebui concediati
“In discutiile cu autoritatile romane am luat in calcul mai multe optiuni, iar guvernul a anuntat un plan ambitios si dur. Noi nu am impus aceasta alternativa, insa are sprijinul nostru”, a comentat Franks.
El spune ca aceste masuri erau necesare si ca vor pregati terenul pentru reintoarcerea la sustenabilitatea finantelor publice si relansarea cresterii economice. “Romania nu mai poate continua sa colecteze 30% din PIB si sa cheltuie 40%”, a explicat acesta.
De asemenea, reprezentantul FMI a anuntat ca guvernul va aplica masuri imediate si in sistemul de educatie si cel de sanatate, pentru reducerea risipei si a ineficientei.
Jeffrey Franks a avertizat ca guvernul va trebui sa reduca si numarul angajatilor din sectorul bugetar pentru atingerea tintelor asumate. In urmatorii ani, 250.000 de bugetari ar trebui concediati, conform reprezentantului FMI.
Chiar daca Romania e pe calea cea buna, ajustarile si reformele structurale nu trebuie intarziate, considera si reprezentanta Comisiei Europene, Fabienn Ilkowitz. Aceasta afirma ca politicile bugetare bazate pe scaderea cheltuielilor, ca aceea asumata recent de guvernul Romaniei, sunt cele mai eficiente.
Creditarea ar trebui sa fie reluata
Desi 2009 nu a fost un an atat de bun pe cat se asteptau reprezentantii FMI sau autoritatile romane, totusi au fost inregistrate progrese. Stabilizarea cursului de schimb si scaderea inflatiei sunt pasi importanti pentru revenirea economiei.
De asemenea, reprezentantii Fondului Monetar considera ca sistemul bancar este stabil, bine capitalizat si, ca urmare a scaderii dobanzilor, creditarea ar trebui sa se reia in perioada ce urmeaza.
“Desi au fost afectate de criza, bancile sunt bine capitalizate. Ratele de dobanda au scazut si creditarea ar trebui sa inceapa in lunile urmatoare”, a precizat Franks.
Cresterea economica se lasa asteptata
Pentru 2010, reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene se asteapta la o crestere economica in jur de 0% sau chiar negativa, urmand ca in 2011 PIB-ul sa avanseze cu 3,6%.
“Relansarea economica s-a lasat asteptata din cauza unei recuperari lente a partenerilor financiari si a cererii interne reduse”, a spus Franks.
Pentru perioada urmatoare, FMI recomanda concentrarea eforturilor catre evitarea unei recesiuni in forma de W. “Acestea sunt vremuri dificile pentru Romania si e nevoie de masuri ferme pentru ca tara sa faca fata furtunilor economice”, a comentat Franks.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News