top banner

Costul creditului incepe sa coboare spre niveluri mai rezonabile

05 Aprilie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Costul creditului incepe sa coboare spre niveluri mai rezonabile

Majorarile abrupte aplicate la costul creditelor au taiat in ultimele luni pofta de imprumuturi a populatiei. Chiar si cei care aveau neaparat nevoie de bani s-au lovit de conditiile mult mai dure impuse de bancheri. Situatia incepe insa sa se deblocheze cu pasi mici, deoarece bancile incep sa taie din dobanzile de la credite.
 
O parte din bancile care au cunoscut o inasprire a conditiilor de creditare in ultimele luni, au considerat oportun momentul actual pentru a reveni la conditii mai avantajoase.
 
Banca Transilvania a redus in martie rata dobanzii cu 2 puncte procentuale la creditele in lei garantate si lucreaza pe noi norme "relaxate" inca din luna februarie.
 
"In luna martie am primit, intr-adevar, mai multe solicitari de credite - atat imobiliare, nevoi personale cu garantie imobiliara, cat si auto. Nu putem vorbi de volume mari, dar se simte un usor “dezghet” in activitatea de creditare", a precizat Gabriela Nistor, director executiv la Baca Transilvania.
 
Si Garanti Bank, Raiffeisen Bank, ING sau Intesa Sanpaolo Bank au redus de curand costurile la creditele acordate populatiei, dand semnalul unei usoare reveniri.  
 
In medie insa, costurile la creditele in euro garantate cu ipoteca sunt in usoara scadere, in timp ce in cazul imprumuturilor negarantate tendinta de crestere a costurilor se mentine.
 
Daca analizam ofertele in functie de moneda de finantare, imprumuturile in euro stau mult mai bine decat cele in lei. DAE medie la creditele ipotecare in euro se situeaza la 12%, conform statisticilor www.conso.ro.
 
In schimb, creditele in lei sunt inca prohibitive, DAE medie fiind de 22% chiar si la cele mai putin riscante imprumuturi pentru populatie (creditele ipotecare).
 

Blocajul creditarii nu exista pentru bancheri

 
Bancherii nu admit ca la inceputul anului accesul populatiei la creditare ar fi fost restrictionat. Ei considera ca vanzarile foarte scazute sunt mai degraba o consecinta a cererii reduse din partea pietei, si nu ca ofertele lor au fost mai greu de accesat.
 
"Nu se poate spune, cel putin in cazul BRD, ca a fost blocata creditarea", precizeaza reprezentantii bancii, fiind la unison cu cei ai CEC Bank sau UniCredit Tiriac Bank. 
 
Intr-o anumita masura, se poate vorbi de o expectativa a solicitantilor si o incertitudine in conditiile actualei crize.
 
"Inghetarea pietei imobiliare inca persista, chiar si cei care au nevoie de o locuinta stau in expectativa, sperand la o scadere in continuare a preturilor", a precizat Gabriela Nistor, aducand in discutie si incertitudinea privind pastrarea locului de munca ca argument la scaderea numarului de solicitari de credite.
 
Conform brokerului de credite CreditZone, numarul solicitantilor de credite a scazut cu 35% - 40% in ultimele 6 luni.
 
Totusi, nu numai cererea este cea care a scazut puternic, ci si numarul persoanelor care se pot incadra in conditiile mult mai restrictive impuse in ultima perioada de banci.
 

Restrictiile au alungat clientii

 
"Se poate discuta, mai ales la nivelul clientelei de persoane fizice, despre o scadere a cererii, bazata pe anumite elemente intre care cresterea costurilor finantarii este cel mai important", spun reprezentantii BRD.
 
La inceputul anului, BRD a scumpit creditele ipotecare cu pana la 3,5 puncte procentuale ceea ce a restrictionat puternic accesul populatiei la finantare si a facut ca produsele bancii sa nu mai fie la fel de atractive.
 
Si UniCredit Tiriac Bank a recurs de curand la o scumpire a creditelor de nevoi personale in lei cu 3 puncte procentuale. Iar lista ar putea continua.
 
La aceste majorari de dobanda se adauga si o strictete mai mare in evaluarea solicitantilor.
 
"In ultima vreme, bancile au adaugat noi conditii de scoring, care au ingreunat accesul la credite", a precizat Marina Sterpan, director de comunicare la CreditZone.
 
Ea a dat ca exemplu refuzul bancilor de a credita persoane care lucreaza la companii cu un numar mai mic de angajati sau care nu au depus bilantul la Ministerul Finantelor.
 
"CV-ul clientului este luat in considerare mai drastic decat pana acum din punct de vedere personal si profesional", a precizat Sterpan.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul