top banner

Finantarea blocurilor particulare

04 August 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Cresterea preturilor la locuintele vechi si lipsa unei oferte adecvate de spatii noi face atractiva asocierea mai multor persoane pentru a-si construi blocuri particulare. Nu toate bancile au insa in oferta produse de creditare care sa asigure finantarea unor asocieri intre persoane care nu au legaturi de rudenie intre ele.
Construirea unei case poate fi de multe ori o solutie mai ieftina si mai avantajoasa decat cumpararea unui apartament, dar costurile pot creste substantial daca trebuie achizitionat si terenul aferent. Solutia de construire a casei ? in regie proprie sau cu o firma specializata ? poate influenta si ea costul final.
Finantarea unei astfel de constructii este pentru multi imposibil de asigurat din surse proprii sau cu ajutorul unui credit ipotecar. In aceste conditii, asocierea mai multor persoane pentru construirea unui imobil comun e o solutie, pentru ca si terenul necesar poate fi mai mic si suprafata construita scade. Prin adunarea resurselor financiare ale mai multor familii exista sansa de a primi un credit mai substantial.
Creditele ipotecare pot fi garantate in general cu veniturile obtinute de catre o persoana sau de o familie. In acest ultim caz, la calcularea bonitatii se iau in considerare atat veniturile solicitantului, cat si ale sotului sau sotiei.
In situatia in care mai multe persoane se asociaza pentru a solicita un astfel de credit, ele nu pot fi considerate o familie, pentru ca nu exista legaturi de rudenie. Tocmai de aceea, unele banci nu acorda un singur credit mai multor persoane aflate in situatia de mai sus, ci doar credite separate.
Sunt banci care considera un grup de persoane ca fiind o asociatie (cu sau fara personalitate juridica) si pot finanta, in anumite conditii, un astfel de proiect imobiliar.
Schema de finantare
In cazul in care persoanele care se asociaza pentru a construi un imobil de locuinte nu au terenul necesar, banca va finanta mai intai cumpararea acestuia. In vederea achizitionarii terenului, Alpha Bank poate oferi fiecaruia dintre participantii la asociere cate un credit pentru achizitionarea cotei corespunzatoare de teren, fiecare dintre membrii asocierii semnand contractul de credit in calitate de co-debitor si garant real.
Garantia ce va sta la baza acordarii creditelor de investitii imobiliare in vederea achizitionarii terenului va consta in ipoteca de rang I pe teren. Toti membrii asocierii vor semna un singur contract de ipoteca, fiecare avand calitatea de co-garantor.
Dupa cumpararea terenului, se solicita autorizatia de constructie, care trebuie sa fie pentru mai multi titulari. Acest lucru e important pentru ca banca sa poata deconta facturile prezentate de membrii asocierii. Pe masura ce lucrarile de constructie vor avansa se vor deschide carti cadastrale pentru fiecare dintre imobilele ce urmeaza a fi finantate.
La Alpha Bank, la UniCredit si la Banca Romaneasca se acorda cate un credit fiecarui membru al asocierii, iar eliberarea fondurilor se va realiza in baza documentelor justificative prezentate, coroborate cu devizul general de constructie depus la banca.
E de preferat ca realizarea imobilului sa se faca cu o firma de constructii. La Banca Romaneasca, realizarea constructiei in regie proprie este considerata ca fiind prea riscanta in privinta finalizarii lucrarii si nu este acceptata aceasta varianta. ?Banca noastra face chiar o analiza suplimentara asupra firmei de constructii pentru a fi evaluata capacitatea acesteia de finalizare a lucrarilor?, spune Sorin Mititelu, directorul Diviziei de Retail a Bancii Romanesti.
La Raiffeisen nu se poate acorda un singur credit pentru intreaga constructie. Fiecare dintre parti va putea primi cate un credit, iar, in cazul lipsei unor garantii imobiliare (altele decat imobilul ce urmeaza a fi construit) realizarea proiectului se va face pe etape. Fiecare apartament din ansamblu va constitui apoi garantie pentru celelalte.
Marele dezavantaj in cazul acestui tip de finantare este cel legat de numeroasele documente justificative ce trebuie depuse la banca pentru a putea obtine transele necesare finantarii constructiei. Acest lucru e destul de greu de realizat mai ales daca imobilul e construit in regie proprie.
Solutii alternative de creditare
Pentru a scapa de obligatia de justificare a banilor folositi pentru constructia imobilului se poate alege un alt tip de finantare. Creditul de nevoi personale cu ipoteca are avantajul ca nu necesita justificari, nu e nevoie de avans si se acoda pe perioade aproape la fel de mari ca in cazul celui ipotecar.
La Volksbank fiecare dintre cei care se asociaza poate obtine un astfel de credit, cu conditia existentei unui alt imobil care sa fie ipotecat, iar varsta solicitantului plus perioada de creditare sa nu depaseasca 67 de ani.
Banca nu acorda credite pentru constructia de imobile unor grupuri de persoane. ?Au fost exceptii de acordare doar pentru familii. De exemplu, parinti care au construit o casa in regie proprie impreuna cu copiii lor?, spune Alina Ferseta, marketing si PR Officer la Volksbank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul