Dupa ce in 2006, BNR a majorat in randuri dobanzile, anul acesta, tendinta se inverseaza. Aprecierea considerabila a monedei nationale din ultima vreme a fortat banca centrala sa scada dobanda cu 0,75 puncte procentuale, pana la 8%. Masura este de asteptat sa genereze intr-o prima faza o scadere a dobanzilor la depozitele in lei.
In 2006, banca centrala a majorata in doua randuri rata dobanzii de politica monetara, care a crescut in cursul anului trecut cu 1,25 puncte procentuale – de la 7,5% la 8,75%. Pe 9 februarie 2007, consiliul de administratie al BNR a hotarat ca a venit timpul sa reia scaderea dobanzilor. Drept urmare, rata dobanzii a fost diminuata de la 8,75% la 8%.
Unul din factorii care a stat la baza acestei decizii, a fost continurea reducerii inflatiei. « Datele statistice atesta continuarea procesului de dezinflatie si atingerea obiectivului propus pentru anul 2006 – rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 4,87% in decembrie, plasandu-se sub tinta de 5% », se arata in comunicatul BNR.
Rata dobanzii de politica monetara
Aplicabila din:
|
Nivelul
|
8 aprilie 2005
|
12,50%
|
9 august 2005
|
8,50%
|
22 septembrie 2005
|
7,50%
|
9 februarie 2006
|
8,50%
|
28 iunie 2006
|
8,75%
|
9 februarie 2007
|
8,00%
|
Insa, simpla continuare a dezinflatiei nu ar fi justificat o ajustare atat de importanta a dobanzilor. Acest lucru a fost cauzat, cel mai probabil, de « aprecierea mai rapida decat cea anticipata a leului » , asa cum reiese din declaratiile oficiale. Daca la sfarsitul lunii noiembrie 2006, cursul EUR/RON se situa la 3,50, ulterior el a coborat in jurul nivelului de 3,35. Intarirea leului se datoreaza « amplificarii intrarilor de capital, ca urmare a unei perceptii favorabile a investitorilor internationali asupra pietelor emergente, precum si in contextul dobandirii de Romania a calitatii de membru al UE », se mentioneza in comunicatul BNR.
Pentru a contracara aceasta tendinta, banca centrala si-a redus de la sfarsitul anului trecut volumul operatiunilor pe piata monetara. Acest lucru a condus la diminuarea dobanzilor interbancare, avand rolul de a mai tempera interesul investitorilor straini pentru plasamentele in lei. Iar prin reducerea operata recent, BNR aliniaza principalul instrument de politica monetara la conditiile pietei. « Niveluri de dobanda de pe piata monetara se situeaza constant sub rata dobanzii de politica monetara de pana in prezent, ceea ce impune adoptarea unor masuri pentru intarirea rolului de semnal al acesteia din urma », precizeaza BNR.
Totodata, consiliul de administratie al BNR da de inteles ca isi va limita operatiunile de pe piata monetara, daca leul se va mentine la nivelurile actuale fata de euro. Acest lucru inseamna ca dobanzile interbancare se vor situa la valori scazute, ceea ce va forta bancile sa reduca dobanzile la depozite. Un scenariu similar s-a petrecut in 2005, cand pe fondul intensificarii intarilor de capital speculativ, dobanzile la depozitele in lei au coborat abrupt de la 12% pana la 5%. In prezent, dobanzile la depozitele in lei pentru persoane fizice se situeaza la putin peste 6%, astfel ca este probabil ca in urma acestei decizii ele sa migreze spre pragul de 5%.
In ceea ce priveste dobanzile la credite, asa cum s-a intamplat si pana acum, ele vor fi modificate ulterior. In acest caz, ajustarile tin mai mult de concurenta dintre banci decat de rata dobanzii de politica monetara. De exemplu, desi in 2006, BNR a crescut dobanda cu 1,25 puncte procentuale si a majorat de la 16% la 20% rata rezervelor minime obligatorii la lei, bancile au majorat dobanzile la credite cu numai 0,9 puncte procentuale. Totodata, avand in vedere ca tot mai multe banci isi ascund in comisioane o parte din dobanda, este dificil de spus care va fi efectul asupra costului total al creditelor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News