top banner

BNR scade dobanda la 7,5%

27 Martie 2007 | Autor: Marius Serban

Dupa ce luna trecuta, BNR scadea cu 0,75 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, pe 26 martie, banca centrala a diminuat dobanzile cu inca 0,5 procente, pana la 7,5%. Spre nemultumirea bancherilor, rezervele minime obligatorii la lei si valuta au fost mentinute la nivelurile precedente.
 

Rata dobanzii de politica monetara

 Aplicabila din:

 Nivelul

 8 aprilie 2005

 12,50%

 9 august 2005

 8,50%

 22 septembrie 2005

 7,50%

 9 februarie 2006

 8,50%

 28 iunie 2006

 8,75%

 9 februarie 2007

 8,00%

26 martie 2007 7,50%
Prin aceasta masura, banca centrala a readus dobanzile la nivelul atins in septembrie 2005.
BNR si-a motivat decizia prin faptul ca rata inflatiei a scazut, astfel ca era nevoie de o relaxare a conditiilor de politica monetara. Potrivit datelor statistice, rata anuala a inflatiei s-a redus mai rapid decat anticipa banca centrala, ajungand la 3,81% in luna februarie a.c. fata de 8,49% in februarie 2006. In plus, s-a observat o temperare a dinamicii creditului neguvernamental, pentru a cincea luna consecutiv. Astfel, sunt sanse mici ca reducerea de dobanda sa conduca la accentuarea creditarii.
 
De asemenea, decizia a fost motivata prin nevoia de a alinia dobanda BNR la dobanzile de pe piata interbancara, care s-au s-au situat aproape permanent sub nivelul indicativ transmis de autoritatea monetara. De fapt, chiar si dupa aceasta modificare, dobanzile interbancare raman sub noul reper stabilit de BNR.
 
Banca centrala semnaleaza ca in perioada urmatoare riscul cresterii inflatiei este legat de o posibila relaxare a politicilor de venituri si fiscale. Majorarile salariale din sectorul public anuntate pentru acest an, in paralel cu cresterea deficitului bugetar pot crea presiuni asupra preturilor prin amplificarea cererii interne. In plus, adancirea deficitului de cont curent poate produce tensiuni la nivelul cursului de schimb, cu efecte adverse asupra preturilor.
 
In cazul scaderilor de dobanda, bancile au tendinta de a reduce mai intai randamentele la depozite si ulterior dobanzile la credite. Daca modificarea operata de BNR in februarie nu a avut efecte asupra politicii de dobanzi a marilor banci universale, noua scadere va tenta si mai mult institutiile de credit sa ajusteze castigurile oferite la depozite. Astfel, ne putem astepta la o scadere a randamentelor la economisire, ceea ce va crea, in paralel, posibilitatea unei usoare ieftiniri a creditelor. De altfel, conform statisticii Conso, dobanzile la lei au scazut pe parcursul lunii martie la toate tipurile de credite oferite populatiei, in special ca urmare a lansarii unui numar important de oferte promotionale. Cea mai ampla scadere s-a consemnat la creditele de nevoi personale, unde rata medie a dobanzii la ofertele existente a coborat de la 13,8% in februarie la 13,2% in prezent.
 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul