top banner

BNR coboara dobanda la 7,25%

03 Mai 2007 | Autor: Marius Serban

BNR decis pe 3 mai sa reduca cu 0,25 puncte procentuale nivelul dobanzii de politica monetara, pana la 7,25%, pe fondul continuarii dezinflatiei. Aceasta este cea de-a treia scadere consecutiva a dobanzilor operata de banca centrala in 2007. De la inceputul acestui an, dobanda BNR a coborat cu 1,75 puncte procentuale.
 
Nici de aceasta data, nu au intervenit schimbari la nivelul rezervelor minime obligatorii, spre dezamagirea bancherilor. Acestia sperau ca cel putin rezervele minime la lei sa inceapa sa fie reduse, avand in vedere fluctuatiile mari ale dobanzilor de pe piata interbancara. Pe finalul lunii aprilie, rata Bubor overnight a depasit 50%, pe fondul unei crize de lichiditate. In anticiparea zilei de 1 mai, agentii economici au ordonat mai multe plati anticipate decat se asteptau bancile, care au fost nevoite sa imprumute la dobanzi extrem de mari pentru a executa tranzactiile clientilor. In mod normal, rata Bubor overnight nu depaseste 7-8%, iar in perioadele calme, coboara pana la 2-3%. In plus, tocmai dobanzile uriase din ultimele zile au favorizat aprecierea puternica a monedei nationale, care a spart recent pragul de 3,3 lei fata de euro.
 
Prin urmare, relaxarea rezervelor minime obligatorii la lei parea mutarea cea mai probabila in acest context. Acest lucru ar fi injectat lichiditate in piata, ceea ce ar fi dus la reducerea dobanzilor de pe piata interbancara, eliminand totodata presiunile la care este suspus cursul de schimb.
 
BNR a precizat insa ca intentioneaza sa continue “procesul de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii potrivit standardelor Bancii Centrale Europene prin eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul si stabilirea unui nivel zero pentru ratele aplicabile bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ”, se arata in comunicatul oficial. Modificarile vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Astfel, declaratiile BNR sugereaza ca noi masuri ar putea avea loc in acest domeniu. Ele ar putea viza fie armonizarea bazei de calcul cu cea din UE – prin eliminarea pasivelor in valuta cu scadenta mai mare de doi ani – fie reducerea ratelor aplicabile, avand in vedere ca in zona euro, rata rezervelor este de numai 2%.
 
Pana acum, bancile comerciale au ezitat sa reduca dobanzile la creditele si depozitele in lei, ca efect la deciziile luate de BNR. Nici aceasta noua modificare nu este de asteptat sa produca schimbari prea mari, cu atat mai mult cu cat ajustarea operata de banca centrala a fost mult mai mica – de numai 0,25%, fata de 0,5%, cat a fost reducerea anterioara. Majoritatea bancherilor considera ca semnal de scadere a dobanzilor la lei la tranzactiile cu clientii va dat in momentul in care rezervele minime vor scadea. Si, sunt sanse mari ca acest moment sa se produca la urmatoarea sedinta a consiliului de administratie daca pietele financiare isi mentin actualul traseu, deoarece dobanda de politica monetara s-a aliniat cu dobanzile interbancare. Acesta a fost motivul principal pentru care BNR a inceput ajustarea dobanzilor la inceputul acestui an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul