Englezii formeaza cel mai bogat popor din Europa deoarece detin 23% din averea financiara a populatiei de pe continent, conform unui studiu realizat de UniCredit Group. In schimb, persoanele din Europa Centrala si de Est abia detin 3% din averea tuturor europenilor, cam cat detin toti belgienii la un loc.
De fapt, 73% din averea populatiei europene este concentrata in cinci tari : Marea Britanie, Germania, Italia, Franta si Spania. Cu 583 de milioane de euro imobilizate in depozite, numerar si alte active financiare la finele anului 2006, tarile din Europe Centrala si de Est aproape ca nici nu conteaza, ele detinand numai 3% din averea populatiei de pe continent. Iar la nivel mondial, se pot lauda cu numai 1%. In schimb, Europa cumuleaza aproape o treime din averea populatiei de pe glob, fiind depasita doar de continentul nord-american – cu o pondere de 41,5%.
In ceea ce priveste Romania, averea populatiei se ridica la 23 miliarde euro, ceea ce inseamna 4% din averea regionala. Pe o scara mai mare, romanii detin 0,09% din averea populatiei de pe continent si 0,03% din cea mondiala, dupa calculele UniCredit.
Decalajele devin si mai evidente atunci cand analizam averea pe cap de locuitor. In timp ce o persoana din zona euro detine in medie active financiare in valoare de aproximativ 55.000 euro, in noile state membre, averea se situeaza la 3.380 euro, de 16 ori mai putin. Iar, pentru Romania, situatia este si mai sumbra, deoarece ne plasam sub media regiunii din care facem parte. Un roman detine o avere financiara de numai 1.080 euro, de peste 50 ori mai mica decat a persoanelor care traiesc in Europa de Vest.
Partea buna este ca persoanele din noile state membre ale UE pare ca se imbogatesc mai rapid decat restul. Astfel, in perioada 2000-2006, populatia din Europa Occidentala si-a crescut averea in medie cu 4% pe an, in timp ce in Europa Centrala si de Est, ritmul de crestere a fost de cinci ori mai mare. In Romania, de exemplu, averea populatiei a crescut de la 5 miliarde la 23 miliarde euro.
In perioada urmatoare, tendinta de reducere a dobanzilor este de asteptat sa produca o schimbare in structura portofoliului romanilor. Analistii de la UniCredit mizeaza ca populatia va incepe sa caute plasamente mai riscante in dorinta de a o obtine castiguri mai mari decat ofera depozitele.
Segmentul cu cea mai promitatoare evolutie se prefigureaza a fi fondurile de pensii. De la 1 ianuarie 2008, schema de pensii facultative va fi completata cu cea a pensiilor private obligatorii. In perioada august-decembrie 2007, angajatii cu o varsta mai mica de 35 de ani vor putea opta pentru un fond privat de pensii, in caz contrar urmand a fi repartizati automat la unul. Analistii de la UniCredit estimeaza ca pana la finele anului 2008, activele gestionate de fondurile private de pensii – facultative si obligatorii – vor ajunge la 300 milioane euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News