top banner

Economia incetineste temporar

10 Septembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Slabirea ritmului de crestere economica a fost rezultatul unor factori conjuncturali, perspectivele pe termen lung nefiind afectate. Cum politica monetara nu contraataca de regula efectele sezoniere, nu ne putem astepta ca BNR sa raspunda printr-o noua reducere a dobanzilor.
 
PIB a avansat doar cu 5,6% in cel de-al doilea trimestru, dupa ce in cursul anului trecut ne obisnuise cu ritmuri de 7-8%. Temperarea cresterii a fost cauzata in principal de rezultatele slabe din agricultura, care a inregistrat o scadere cu peste 10% comparativ cu trimestrul II din 2006, pe fondul secetei prelungite. Acealasi lucru s-a intamplat si in 2005, cand inundatiile au afectat puternic performanta agriculturii. Si atunci, acest sector a tras in jos economia, care cunoscut o crestere de numai 4,1%.
 
Prin urmare, ne putem astepta ca si in 2007 istoria sa se repete, insa nu intr-o maniera la fel de dura. Foarte probabil, ultimele doua trimestre din acest an vor genera performante mai slabe decat anul trecut, iar potrivit analistilor de la Raiffeisen Bank, PIB ar putea avansa cu aproximativ 5% in 2007.
 
Pilonul de baza in cadrul ofertei agregate il reprezinta serviciile, sector a carui expansiune se mentine la un nivel confortabil (+6,2% in trimestrul II). Chiar daca se manifesta o incetinere fata de 2006, trebuie tinut cont ca anul trecut a fost unul cu performante peste medie, cand existau chiar temeri ca economia intra intr-o faza de supraincalzire.
 
Cele mai bune rezultate in acest an se regasesc in sectorul constructiilor, unde rata de crestere a depasit 30% in prima jumatate a anului. Iar, perspectivele sunt in continuare favorabile, daca tinem cont de necesarul de investitii in infrastructura si in domenul locativ.
 
Pe scurt, cresterea economica se mentine robusta, astfel ca nu se impune o relaxare a politicii monetare. Iar, daca avem in vedere expansiunea deficitului de cont curent, BNR are motive bune sa forteze constrangerea cererii agregate. Consumul final si importurile si-au sustinut reciproc viteza de crestere, in timp ce exporturile s-au majorat cu numai 2,5%, de cinci ori mai putin decat in perioada similara a anului anterior. Motivul a fost aprecierea extrem de rapida a leului din trimestrul II, cu peste 4% fata de euro (in termeni nominali). Deprecierea recenta a monedei nationale ar putea ajuta insa exporturile sa revina la forma din trecut in semestrul II.
 
Reducerea dobanzii de catre BNR ar putea fi justificata doar de continuarea procesului dezinflationist. In acest caz, rata reala a dobanzii (diferenta dintre dobanda nominala si rata inflatiei) s-ar mentine neschimbata, astfel ca nu ar fi afectata restrictivitatea politicii monetare. Insa, proiectiile bancii centrale arata o stagnare a inflatiei in ultimele 12 luni, facand putin probabila o noua diminuare a dobanzii. Iar daca avem in vedere ca 2008 este an electoral cand apar riscuri suplimentare la nivelul politicii fiscale, BNR ar putea ramane cu dobanzile la nivelul actual o perioada buna de timp.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul