Dupa ce in ultimii ani, inflatia cunoscut o tendinta de scadere in noile state ale UE, recent tendinta s-a inversat, inclusiv in Romania. Un raport realizat de Erste Bank arata ca la noi acest fenomen este cauzat in principal de scumpirea produselor alimenare. In 2006, insa, aceste produse au avut principalul merit pentru reducerea inflatiei.
Evolutia recenta a preturilor a surprins intreaga Europa. In zona euro, inflatia a urcat la 2,6% in luna octombrie (in termeni anuali), fata de 1,7% in august. O situatie similara s-a produs si in Europa Centrala si de Est, unde preturile au avansat ceva mai mult, in special in Romania si Ungaria. In plus, problemele sunt departe de a se sfarsi deoarece se estimeaza ca inflatia in zona euro va urca spre nivelul de 3%.
Analistii de la Erste Bank apreciaza ca, la nivel regional, rolul principal in acest scenariu il joaca pretul petrolului. De la 60 dolari/barilul in prima jumatate a acestui an, cotatiile au crescut la 80 dolari in octombrie si la 90 dolari in noiembrie. Pretul mai ridicat al petrolului s-a transmis apoi in costul carburantilor, majorand costurile cu transportul cu aproape 3 puncte procentuale. Si avand in vedere ca ponderea acestor costuri in cosul de consum este de 10-15%, pretul petrolului explica cresterea inflatiei din ultima perioada cu 0,3-0,4%.
Cel de-al doilea factor inflationist il reprezinta preturile la produsele alimentare, care au afectat cel mai mult tarile din Europa Centrala si de Est. Aici, scumpirile au fost de 6-12% in ultimele 12 luni, fata de numai 3,9% in zona euro. Totodata, ponderea mai mare in cosul de consum a acestor produse a facut ca inflatia sa creasca mai rapid. Dupa acest criteriu, Romania are cea mai mare pondere – de 36% - in timp ce restul tarilor din Europa Centrala si de Est – au o pondere de 17-20%. Din acest motiv, scumpirea produselor alimentare a avut un impact mai mare la noi asupra inflatiei agregate, efecul fiind estimat la aproape 3 puncte procentuale. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la paine si cereale (+11,8%), uleiuri (+26,2%), fructe (+17,3%) si legume (+30,9%).
Merita semnalat insa ca, in 2006, cand BNR a repurtat marele succes impotriva inflatiei, produsele alimentare au fost arma ascunsa. Aceste preturi s-au majorat cu numai 1% pe parcursul anului. Iar, cum ponderea lor in cosul de consum este semnificativa, ele au facut posibila reducerea inflatiei la 4,87% in 2006. Interesant este ca produsele alimentare - cum ar fi legumele, fructele, ouale - sunt incluse de BNR in categoria preturilor volatile, pe care nu le poate controla. Dar, tocmai acestea decid in fiecare an soarta inflatiei si in ce masura banca centrala isi atinge obiectivul sau fundamental – stabilitatea preturilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News