top banner

Deficitul de cont curent slabeste ratingul si cursul

31 Ianuarie 2008 | Autor: Marius Serban

Deficitul ridicat de cont curent a facut ca Fitch sa scada pespectiva ratingului de tara pentru Romania, dupa ce in 2007 Standard&Poor’s a luat aceeasi decizie. Cursul leului a crescut imediat dupa aparitia stirii, iar analistii considera ca moneda nationala va fi supusa mai departe unor presiuni de depreciere.
 
Fitch Ratings a schimbat perspectiva ratingului de tara pentru Romania de la « stabil » la « negativ », atat pentru datoria pe termen lung in lei cat si pentru cea in valuta. Cauza: deficitul de cont curent ridicat nu se impaca cu actuala criza financiara internationala. Aceeasi masura a fost luata de Fitch si in cazul Bulgariei, Estoniei si Letonei. « Deficitele externe care erau usor de finantat in perioade cu lichiditate suficienta si apetit la risc ar putea fi mai greu de acoperit ca urmare a crizei globale a creditului. Perspectivele negative reflecta riscurile crescute privind incetinirea fluxurilor de capital si costurile unor ajustari macroeconomice », argumenteaza Edward Parker, head of Emerging Europe sovereigns la Fitch. In urma anuntului, leul s-a depreciat brusc fata de euro, urcand de la 3,70 la 3,72.
 
Potrivit estimarilor agentiei, deficitul de cont curent a atins anul trecut 14% din PIB in Romania, 16% in Estonia, 19,5% in Bulgaria si 25% in Letonia. In 2007, Standard&Poor’s a inrautatit in doua randuri perspectivele ratingului de tara pentru noi, in baza acelorasi motive.
 
Analistii de la Raiffeisen considera ca in acest moment deficitul de cont curent ridica cele mai mari probleme pentru economie, dar si pentru rata de schimb. Ritmul rapid de crestere a salariilor si al creditului neguvernamental, dar si reticenta guvernului de a intari politica fiscala – deoarece 2008 este un an electoral – face putin probabila imbunatatirea pozitiei externe a economiei in perioada urmatoare. Drept urmare, in continuare va exista o presiune de depreciere pe leu.
 
“BNR va creste cel mai probabil rata dobanzii de politica monetara de la 8% la 9% cat mai curand (urmatoarea sedinta a consiliului de administratie avand loc pe 4 februarie) pentru a stopa deprecierea monedei nationale », precizeaza analistii Raiffeisen. In plus, ei subliniaza ca exista zvonuri in piata care atribuie aprecierea leului din ultimele zile pe seama interventiilor BNR pe piata valutara.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul