top banner

Dobanzile in lei primesc un nou impuls de crestere

05 Februarie 2008 | Autor: Marius Serban

Sub amenintarea inflatiei, banca centrala a urcat in forta dobanda cheie de la 8% la 9%. Masura este de asteptat sa provoace o crestere generalizata a dobanzilor in lei la credite si depozite. In paralel, cursul de schimb primeste o gura de oxigen, indepartandu-l pentru moment de pericolul deprecierii.
 
Dupa o pauza de doi ani, BNR a recurs din nou la o majorare a dobanzii de politica monetara cu 1%, pentru a ataca frontal valul inflationist. In decurs de numai patru luni, dobanda de referinta a avansat rapid, de la 7% la 9%.
 
Ultima parte a anului trecut a coincis cu o crestere neasteptata a preturilor, iar tendinta da semne sa se agraveze in 2008. Fenomenul a fost declansat de scumpirea produselor alimentare si a combustibililor la nivel mondial. In mod normal, aceste efecte ar fi trebuit sa aiba doar un impact temporal asupra preturilor. Criza financiara a pietelor internationale a agravat insa problemele initiale si a alimentat inflatia prin intermediul deprecierii monedei nationale.
 
Cursul de schimb a depasit recent pragul de 3,80 lei pentru un euro, iar dealerii bancilor au suspectat ca banca centrala a intervenit pe piata valutara pentru a apara moneda nationala. Nu ar fi ceva iesit din comun deoarece in noiembrie 2007, BNR a procedat in acest mod pentru a preveni o depreciere prea abrupta a leului. Majorarea de dobanda a impins cursul in jos, care a coborat dupa publicarea anuntului BNR, pana la 3,60.
 
Castiguri si pierderi
 
Cel mai mult vor avea de castigat de pe urma decizei luate de BNR, persoanele care economisesc in lei. Bancile au inceput deja sa salte dobanzile la lei, ca reactie la cresterile de dobanda operate de BNR in ultimele luni. BCR, Bancpost si Alpha Bank sunt primele care au reactionat pana acum. Noua masura va forta institutiile de credit sa creasca mai departe randamentele depozitelor, astfel ca deponentii isi vor fructifica mai eficient economiile, cu conditia ca depozitul sa nu fie unul cu dobanda fixa.
 
De asemenea, persoanele care au luat credite in valuta vor putea sta mai relaxate, dupa ce ultimele fluctuatii valutare le-au umflat serios ratele lunare. Cresterea dobanzilor BNR creeaza premisele ca moneda nationala sa nu se mai deprecieze. Randamentele mai mari de pe piata interna favorizeaza investitiile straine de portofoliu, ceea ce va spori cererea de lei pe piata valutara.
 
Pe de alta parte, cei mai afectati vor fi clientii care au luat credite in lei. Deja imprumuturile in moneda nationala erau cele mai scumpe din piata, iar noua decizie BNR va creste si mai mult costul creditelor. Volksbank a anuntat deja majorari cu pana la 1,5 pp pentru dobanzile la imprumuturile in lei, iar noi banci i-ar putea urma exemplul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul