top banner

Creditul sta din nou in calea dezinflatiei

07 Februarie 2008 | Autor: Marius Serban

Banca centrala estimeaza ca rata inflatiei va incepe sa se calmeze incepand din partea a doua a anului. Pentru a preintampina aparitia unor efecte de durata, BNR spune ca sunt necesare noi masuri restrictive, printre care se inscrie si limitarea ritmului de crestere a creditului.
 
Noile proiectii ale bancii centrale arata ca rata inflatiei va urca pana la 8,3% in primul trimestru din acest an. Procesul dezinflationist ar urma sa se reia incepand cu a doua parte a anului, BNR prognozand ca inflatia ar putea cobori la 5,9% la finele lui 2008.
 
Cresterea preturilor s-a accelarat de la mijlocul lui 2007, ca urmare a scaderii productiei agricole sub impactul secetei. In plus, majorarea preturilor produselor agroalimentare pe pietele externe, dar si scumpirea semnificativa a petrolului pe plan mondial a reaprins inflatia. Aceste cauze s-au suprapus cu aparitia unor tensiuni pe pietele financiare internationale, care au condus la deprecierea monedei nationale, alimentand suplimentar cresterea preturilor.
 
Guvernatorul Mugur Isarescu considera majorarea inflatiei este un fenomen temporar, insa exista riscul ca el sa se transforme intr-unul de durata daca nu se actioneaza ferm. Din acest motiv, Banca Nationala a fost nevoita sa majoreze cu 1 punct procentual – pana la 9% - rata dobanzi de politica monetara.
 
Seful BNR subliniaza ca deja se manifesta o crestere de fond a inflatiei, deoarece indicele Core II – care masoara evolutia preturilor libere si nevolatile – a avansat usor. Isarescu spune ca acest lucru este rezultatul excesului de cerere, vinovat totodata si de amplificarea deficitului de cont curent.
 
« Deficitul extern este creat de sectorul privat care trebuie sa se dezvolte. In aceste conditii, este bine ca sectorul guvernamental sa se restranga cat se poate de mult », afirma Isarescu, adaugand ca ultimul lucru de care Romania are nevoie acum este o politica fiscala relaxata.
 
Pentru a diminua excesul de cerere, banca centrala va introduce noi masuri prudentiale prin care se urmareste scumpirea creditelor in valuta. La imprumuturile in moneda straina acordate populatiei, bancile vor constitui provizioane mai mari, daca solicitantul incaseaza venituri in lei. Iar, noile reguli vor fi extinse si in zona institutiilor financiare nebancare, precum firme de leasing sau societati de consumer finance.
 
In prezent, provizioanele pentru debitorii persoane fizice expusi riscului valutar care prezinta bonitate foarte buna au atasat un coeficient de provizionare de 5%. Noile norme vor impune majorarea coeficientului la 7%. In termen de 30 zile de data publicarii noilor prevederi in Monitorul Oficial, bancile vor trebui sa-si modifice normele interne de creditare pentru a respecta aceste cerinte.
 
Imprumuturile in lei vor urma si ele o tendinta similara. “Se vor scumpi creditele atat prin cresterile de dobanda ale BNR cat si prin micsorarea liciditatii de pe piata monetara », declara Isarescu. El a aratat ca intermedierea financiara a crescut anul trecut cu 10 puncte procentuale in PIB, cea mai mare crestere din ultimii 10 ani. Iar, soldul creditelor acordate populatiei a ajuns sa fie egal cu cel al finantarilor pentru companii. Seful BNR a avertizat ca daca actiunile intreprinse nu vor da rezultate, banca centrala e pregatita sa ia si alte masuri.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul