top banner

Perioada de gratie – noul truc al creditelor mamut

18 Iulie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Dupa ce in ultimul an, dobanda introductorie a fost principala metoda prin care bancile au reusit sa acorde clientilor imprumuturi mai mari, noua tendinta este oferirea de credite cu perioada de gratie indelungata sau chiar cu dobanda amanata.
 
Gradul maxim de indatorare este stabilit in functie de prima plata din scadentar achitata de client catre banca. In aceasta situatie, nivelul mic al gradului de indatorare impus de BNR prin Norma 10 a impins bancile la gasirea de modalitati alternative pentru a acorda credite cat mai mari clientilor cu venituri mici. Aceste metode au avut un succes atat de mare incat multe institutii de credit nici macar nu au depus spre aprobare la BNR dosarul cu noile norme de acordare a creditelor relaxate.
 
Mecanismul a fost introducerea imprumuturilor ipotecare cu dobanzi foarte mici, insa valabile doar pe unul sau doi ani. Acestea genereaza, chiar si in cazul unui credit de valoare mare, o rata lunara initiala mica ce se poate incadra fara probleme in limita de 35% din veniturile totale.
 
Conso a atras in repetate randuri atentia asupra riscurilor pe care le presupun aceste produse, in special ca urmare a cresterilor mari inregistrate de dobanda dupa perioada promotionala. In plus, institutiile de credit care folosesc aceasta tehnica pot fi catalogate uneori ca fiind lipsite de transparenta, in special in cazurile in care nu se mentioneaza deloc modul in care va varia rata dobanzii ulterior.
 
Metoda se perfectioneaza
 
In ultima vreme, insa, se observa lansarea pe piata a unui alt tip de produs ce prinde la public: creditele cu perioada de gratie, uneori chiar totala.
 
Perioada de gratie nu este un instrument nou folosit de banci. Optiunea a fost disponibila initial la creditele ipotecare destinate constructiei de imobile, unde acest lucru era justificat de scopul creditului. Suma contractata este trasa in mai multe transe iar costurile generate de constructie se intind pe o perioada mai lunga de timp. Astfel, clientilor li se ofera posibilitatea ca in aceasta perioada sa plateasca rate mai mici, formate doar din dobanda, pana la finalizarea lucrarilor.
 
Chiar daca in esenta sunt diferite, din punctul de vedere al clientului produsele cu perioada de gratie sunt asemnatoare celor cu dobanda introductorie. Rata lunara in primii ani este mica, ulterior aceasta ridicandu-se la o valoare simtitor majorata.
 
Insa ceea ce face ca produsele de creditare cu perioada de gratie sa fie privite in acelasi mod ca cele cu dobanda introductorie este modul de calcul al gradului de indatorare. Acesta este stabilit in functie de prima rata platita, fara sa tina cont de cresterile ulterioare ale acesteia, foarte usor de estimat.
 
Tendinta actuala: rate amanate
 
Iar, din aceasta primavara, piata din Romania a facut cunostinta cu un nou produs de acest tip: cel cu perioada de gratie totala, in care nu se plateste nici macar dobanda.
 
Prima banca care a introdus acest tip de credit a fost Piraeus Bank. Creditul pentru casa noua, cum a fost denumit, permite solicitantilor ca in primele 6 luni de la contractare sa nu plateasca nimic, iar in urmatorii trei ani sa beneficieze de perioada de gratie.
 
Recent, i s-a alaturat un alt prdus, creditul FullGrace de la Credit Europe Bank. Acesta este asemanator cu produsul Piraeus: in primele 6 luni de la contractare nu se plateste nimic iar in urmatoarele 42 de luni clientul beneficiaza de perioada de gratie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul