Finantele au publicat strategia de administrare a datoriei publice pe 2008-2010. Printre obiectivele urmarite se numara cresterea ponderii datoriei in lei si emisiunea de cat mai multe titluri de stat cu dobanda fixa. Acest lucru ar permite crearea unei curbe a randamentelor la lei, necesara bancilor pentru a acorda credite cu dobanda fixa.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a elaborat prima strategie privind administrarea datoriei publice. Aceasta va fi trimisa spre consultare la BNR si va intra intr-un proces de dezbatere publica, dupa care va fi inaintata spre aprobare la Guvern.
La sfarsitul lui 2007, datoria publica guvernamentala atingea 18,8% din PIB. Unul din obiectivele strategiei se refera la cresterea controlata a datoriei in limita prevazuta prin Tratatul de la Maastricht, care a stabilit un plafon maxim de 60% din PIB. De asemenea, guvernul ia in calcul dezvoltarea pietei titlurilor de stat care, de curand, au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Mai putine garantii de stat
Un alt obiectiv il reprezinta reducerea costurilor si a riscului bugetar generat de acordarea de garantii de stat. La finele lui 2007, soldul datoriei publice garantate se ridica la 9,4 miliarde lei, din care 75,5% sunt garantii pentru imprumuturi contractate de operatorii economici.
Pentru imbunatatirea structurii portofoliului de datorie publica, MEF doreste sa ia masuri cu scopul de a reduce expunerea la riscurile din piata - valutar, de rata a dobanzii, de credit si de refinantare.
Veniturile bugetare sunt incasate in lei, iar prin contractarea datoriei publice in moneda nationala se va elimina riscul valutar. Astfel, se urmareste majorarea ponderii datoriei publice denominate in lei in totalul datoriei guvernamentale. Pentru finalul lui 2008 se estimeaza o pondere de 55% a datoriei in moneda nationala, care va continua sa creasca pana in 2010.
In ceea ce priveste riscul de rata de dobanda, se intentioneaza ca datoria cu dobanda fixa sa devina tot mai importanta. In prezent, ea reprezinta numai 30%. Pentru a-si atinge obiectivul, MEF va emite cu precadere obligatiuni de tip benchmark cu cupon fix.
Creditele ipotecare vor putea avea dobanzi fixe
Aceste masuri vor contribui la formarea unei curbe a randamentelor pentru dobanzile la lei, care sa fie folosite ca reper de catre institutiile de credit. Bancherii au motivat de multe ori ca din aceasta cauza nu pot oferi clientilor dobanzi fixe la creditele pe termen lung. In prezent, aproape toate creditele ipotecare si imobiliare in lei se acorda in conditii de dobanda variabila.
De asemenea, MEF are in vedere cresterea ponderii datoriei publice denominate in euro in totalul datoriei publice in valuta. Obiectivul este de a nu depasi pragul de 65% din totalul datoriei publice in valuta.
In acest fel, se urmareste minimizarea costurilor cu datoria publica, avand in vedere ca dobanzile la valuta sunt inca mai mici decat cele in lei. Iar, din perspectiva aderarii la moneda unica europeana in anul 2014, expunerea la riscul valutar va fi mai redusa fata de o alta moneda straina de imprumut.
Limitarea riscului de refinantare si a riscului de lichiditate este o alta masura luata in calcul de MEF. Drept urmare, Finantele si-au propus sa contracteze mai mult imprumuturi pe termen mediu si lung.
Totodata se urmareste reducerea imprumuturilor contractate de la institutiile financiare internationale si inlocuirea lor prin emisiuni de obligatiuni pe pietele internationale de capital.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News