top banner

Se restrange accesul la credite

18 Februarie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Cresterea dobanzilor la creditele acordate de banci loveste in principal persoanele care au in plan achizitionarea unei locuinte. Nivelul crescut al costurilor precum si deprecierea leului duce la obtinerea unei sume mai mici pentru acelasi venit al solicitantului decat s-ar fi putut obtine in urma cu un an.
 
Creditul ipotecar este considerat de majoritatea celor care doresc sa achizitioneze o locuinta, singura solutie viabila, in timp ce economisirea este din start respinsa ca urmare a preturilor mari cerute pentru imobilele rezidentiale si tendinta constanta de crestere. Deciziile BNR din ultimele doua luni, ce au ca scop diminuarea inflatiei, lovesc in plin tocmai persoanele dornice sa se mute in casa noua.
 
In noiembrie, sfatul guvernatorului Mugur Isarescu catre solicitantii de credit era sa aleaga finantarile in lei. Cauza: volatilitatea crescuta a cursului euro-leu. La momentul respectiv insa dobanda de politica monetara era de 7% iar incurajarile guvernatorului nu sugerau o crestere cu 2 puncte procentuale in numai 2 luni.
 
Acum nivelul de 9% stabilit de BNR a dus la cresterea ratelor dobanzilor percepute de banci la creditele in lei iar noua grila de provizionare va atrage dupa sine scumpiri similare si la creditele in valuta.
 
Cine este afectat?
 
Avand in vedere ca salariile au ramas neschimbate, principalul efect al scumpirii creditelor este suma mai mica ce poate fi obtinuta. Astfel, daca o familie formata din doua persoane cu un venit de 3.000 lei pe luna putea obtine in toamna anului trecut peste 250.000 lei pe o perioada de 30 ani, acum in prezent suma scade spre 230.000 lei.
 
Noua grila de provizionare impusa de BNR, ce duce la scumpirea creditelor in valuta, coroborata cu deprecierea leului fata de euro face ca suma ce ar putea fi obtinuta printr-un imprumut in moneda europeana sa se diminueze si mai mult.
 
Singurele solutii pentru cei care totusi nu vor sa renunte la apartamentul dorit si nici sa astepte o conjunctura favorabila o reprezinta imprumuturile in valuta cu dobanzile cele mai mici, respectiv francul elvetian.
 
Majoritatea tranzactiilor de pe piata imobiliara se bazeaza pe fonduri obtinute prin credit ipotecar. In decembrie 2007, bancile comerciale inregistrau in sold 14 milioane lei sub forma de credite pentru locuinte, din care peste 70% denominate in euro.
 
Efecte pe piata imobiliara
 
Cresterea costului de finantare pentru creditele de locuinta a putea avea ca efect o diminuare a cererii solvabile de imobile. "Vor fi din ce in ce mai putine tranzactii de achizitie pentru imobilele de pana la 100.000 – 120.000 de euro insa un efect de scadere a preturilor la imobile se va resimti cel mai devreme peste 8 luni sau chiar 1 an. Pana atunci vom avea stagnare", considera Calin Clinciu, analist imobiliar la Euroest Invest. 

El crede ca scumpirea creditelor nu va afecta intreaga piata imobiliara ci doar piata apartamentelor vechi sau a celor plasate in parcuri rezidentiale prost pozitionate.

Clinciu spune ca imobilele de top sunt cumparate cu banii jos sau de catre persoane cu venituri destul de mari astfel incat sa nu fie afectate de majorarea dobanzilor la credite. Pe de alta, parcurile rezidentiale se construiesc in urma unor analize de piata atent realizate, iar pozitionarea lor atat in teritoriu cat si ca pret le confera protectie impotriva scaderii cererii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul