top banner

Credite garantate cu fostele case nationalizate

13 Martie 2008 | Autor: Adrian Faur

Imobilele supuse Legii nr. 112 din 1995 privind imobilele nationalizate nu sunt acceptate de multe ori ca garantie pentru obtinerea unui credit, din cauza riscurilor prea mari pentru institutiile financiare. Nu exista o regula generala in acest sens, dar in functie de suma imprumutata si valoarea proprietatii, imprumutul poate fi aprobat.
 
Specificul imobilelor aflate sub incidenta Legii nr. 112/1995 este ca in cadrul prevederilor acestei legi exista termenul de prescriere a posibilitatii de a se mai prezenta cererea de retrocedare.
 
Odata ce acest termen a expirat, se analizeaza de catre banca o cerere de credit care are ca obiect achizitia unui imobil aflat in aceasta situatie.
 
Elemente ulterioare ce se au in vedere tin de persoana care este indicata in titlul de proprietate si aici exista anumite riscuri:

- urmasii titularului pot adresa noi cereri de retrocedare in conditiile in care nu exista documente in baza carora s-a emis o decizie finala a unei institutii de drept care sa ateste incetarea oricarei actiuni de revendicare din partea altui membru al familiei proprietarului;

- nerecunoasterea de catre institutiile de drept a unor documente care atesta renuntarea de catre proprietar –asa cum apare in titlul de proprietate – la orice actiune de revendicare.
 
Ca urmare, banca in cele mai multe cazuri nu ofera creditare pentru acest gen de imobil deoarece in cazul aparitiei unei revendicari, transferul de proprietate se va realiza si nu va tine cont de faptul ca banca are titlu de ipoteca rang I pe respectivul imobil. Astfel, banca va fi in imposibilitate sa recupereze suma datorata din credit de la proprietarul ce detinea imobilul anterior.
 
Instantele de judecata din Romania dau castig de cauza celui care beneficiaza de revendicare si, in aceste conditii, banca nu va putea obliga noul proprietar sa preia datoriile aferente creditului in derulare.
 
Neexistand o regula clar definita pentru aceste spete, pentru a pastra o atitudine flexibila fata de client se poate cere si o garantie suplimentara – pe langa cea aflata sub reglementarile Legii 112 –  garantia suplimentara urmand sa fie scoasa de sub titlul de ipoteca in momentul in care fie creditul este rambursat – in avans sau la scadenta finala, fie gradul de acoperire al proprietatii aflate sub incidenta Legii 112 este suficient din punct de vedere al bancii pentru a-si asuma riscul de transfer al proprietatii in baza unei hotarari judecatoresti.
 
Adrian Faur este product development manager la GE Money.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul