Conversia monedei de imprumut este o alternativa mai putin costisitoare decat refinantarea pentru a scapa de un credit scump, eliminand necesitatea intocmirii unui nou dosar. Singurul inconvenient este ca sunt destul de putine bancile care ofera o astfel de facilitate.
Cei care au contractat un credit fie in lei, fie in euro, au resimtit direct in nivelul ratei lunare cresterea dobanzilor si a cursului de schimb. Spre exemplu, o rata lunara de 500 euro pentru un credit ipotecar insuma, in vara anului trecut, 1.550 lei pentru ca, in doar cateva luni, sa creasca cu 300 lei ca urmare a aprecierii monedei europene.
Nici cei care s-au indreptat spre imprumuturile in lei nu au fost protejati. Majorarea dobanzii de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale in doar cateva luni s-a resimtit direct in costurile impuse de banci clientilor. Astfel, pentru un credit de 300.000 lei pe 30 ani, o crestere cu 2,5 puncte procentuale a dobanzii face ca rata lunara sa se majoreze cu peste 500 lei.
Evitarea comisionului de rambursare anticipata
Multi clienti au dorit sa schimbe valuta imprumutului sau chiar li s-a sugerat aceasta solutie de catre banci. Insa cele mai multe ofera varianta refinantarii. Aceasta procedura presupune plata unui comision de rambursare anticipata, a unui comision de analiza dosar sau comision de acordare, care, insumate, pot ajunge in anumite cazuri pana la 5-6% din valoarea creditului.
Pentru un imprumut de 50.000 euro nu este deloc de neglijat un cost al refinantarii de 2.000 - 3.000 euro. In plus, chiar daca se poate modifica si scadenta sau chiar se poate obtine o suma suplimentara de bani, refinantarea presupune intocmirea unui nou dosar de credit, cu toate actele necesare.
O alternativa mai putin costisitoare si mult mai confortabila este conversia valutara. Conversia presupune doar modificarea valutei imprumutului, fara a afecta scadenta si fara a oferi posibilitatea obtinerii unui imprumut mai mare. Avantajul provine din faptul ca, o data cu schimbarea valutei se va modifica si dobanda creditului iar rata lunara poate inregistra o diminuare simtitoare.
Ca si documentatie, in cele mai multe cazuri nu se solicita adeverinte suplimentare, iar realizarea conversiei presupune un act aditional la contractul initial in care se trece noua valuta si costurile creditului, precum si un nou scadentar.
Totusi, sunt putine bancile care ofera aceasta facilitate clientilor sai, BCR, BRD, Alpha Bank sau Bancpost fiind o parte dintre acestea.
Cursul la care se face conversia
La BCR, clientii pot recurge la transformarea valutei creditului oricand pe perioada de derulare a creditului. Pentru aceasta se achita un comision de 0,5% din soldul creditului pentru prima solicitare urmand ca, in cazul in care in viitor va dori sa recurga din nou la conversie, clientul va plati 1%.
Conversia la BRD se realizeaza numai pentru creditele de nevoi personale sau pentru descoperitul de cont, si doar din euro in lei. Transformarea se realizeaza fara analiza suplimentara si fara perceperea unui comision de conversie, la cursul de schimb stabilit de catre banca, valabil pentru ziua respectiva. Singura conditie este ca la data conversiei, clientul sa nu inregistreze restante pentru acel credit.
La Bancpost, conversia valutara se comisioaneaza cu 1% si atunci cand sumele sunt mari, spre exemplu in cazul creditelor garantate cu ipoteca, cursul la care se face transformarea este cel de licitatie al bancii, mai avantajos decat cursul de la casa de schimb. Nu se solicita documentatie suplimentara decat in situatia in care noua rata lunara este superioara celei anterioare.
UniCredit Tiriac Bank nu percepe comisioane pentru realizarea conversiei valutare. Totusi, operatiunea se aproba la cursul BNR in timp ce, in cont, transformarea dintr-o valuta in alta se realizeaza dupa 2-3 zile lucratoare la cursul bancii, din ziua respectiva. Iar, clientul va trebui sa acopere din disponibilitatile proprii diferenta dintre cursul bancii si cursul oficial al BNR.
In cazul Alpha Bank, clientii care doresc sa modifice valuta imprumutului vor plati un comision de 2% din soldul creditului iar transformarea se va face la cursul de schimb practicat de banca.
Conversia creditelor dintr-o valuta in alta este posibila si la Piraeus Bank, presupunand intocmirea unui act aditional la contractul de credit semnat initial. Conversia se face la cursul de schimb al bancii valabil din ziua respectiva.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News