EximBank a lansat un produs care vine in sprijinul exportatorilor romani ce contracteaza credite pe minim doi ani si pe maxim 5-12 ani, in functie de tara in care se realizeaza exportul. Beneficiarii platesc o dobanda fixa pe toata perioada de derulare a creditului. Produsul vizeaza, in principal, creditele de export in euro sau dolari.
Este vorba de mecanismul de stabilizare a ratei dobanzii, care reprezinta singura forma de sustinere oficiala a creditelor de export pe termen mediu si lung acceptata in statele Uniunii Europene.
Produsul are la baza finantarea la rata de dobanda fixa CIRR, care reprezinta rata de dobanda oficiala minima de finantare a creditelor de export stabilita de Organizatia de Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) si se va adresa in principal creditelor de export in euro si dolari.
Cine si ce castiga de pe urma noului produs?
Principalii beneficiari ai noului produs din portofoliul EximBank sunt exportatorii romani. Acestia pot sa-si previzoneze pe termen lung costurile aferente creditului de export si pot beneficia, de acum inainte, de conditii similare de concurenta pe pietele internationale cu exportatorii din pietele dezvoltate.
Insa printre beneficiari se numara si bancile comerciale romanesti si straine care finanteaza exporturi complexe romanesti si care au incheiat un acord de parteneriat cu EximBank. Acestea au acum la dispozitie un instrument de atragere a clientilor exportatori si in plus, beneficiaza de compensarea certa a potentialelor pierderi rezultate din finantarea clientilor pe termen lung la o rata fixa de dobanda.
Ce tranzactii de export pot fi acceptate?
Creditele de export care pot intra sub incidenta mecanismului de stabilizare a ratei dobanzii trebuie sa fie acordate pe o durata de minim doi ani si de maxim 5-12 ani, in functie de tara de destinatie a exportului.
Valoarea avansului platit de cumparatorul extern, inainte de sau la inceputul perioadei de creditare, trebuie sa fie de minim 15% din valoarea contractului de export.
Creditul de export trebuie asigurat impotriva riscurilor comerciale si/sau politice, iar continutul national al bunurilor exportate trebuie sa fie de minim 30%.
Ce criterii trebuie sa indeplineasca exportatorii?
In afara de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca creditele de export, exista unele criterii pe care trebuie sa le indeplineasca si exportatorii.
Acestia trebuie sa desfasoare activitati de export in nume propriu sau in comision, sa nu se afle in stare de insolventa sau in dificultate in sensul reglementarilor europene privind ajutorul de stat.
De asemenea, exportatorii nu trebuie sa inregistreze datorii restante la bugetul consolidat al statului al caror mod de plata nu a fost reglementat si nu trebuie sa se afle in litigiu, in calitate de parati, in relatia cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Finantelor, cu AVAS sau cu EximBank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News