top banner

FMI: Economia isi va reveni abia peste 2 ani

05 Mai 2009 | Autor: Marius Serban

FMI estimeaza ca economia autohtona va reincepe sa creasca abia din 2011, in acest an fiind prognozata o contractie economica de 4%. Cresterile salariale nu vor mai fi nici pe departe atat de mari ca in trecut, urmand sa se limiteze la numai 5-6% pe an. Vesti bune vin doar din zona inflatiei, care sa va reduce considerabil.

In ultimii 5 ani, Romania a traversat o perioada de crestere economica rapida, care a condus la supraincalzirea economiei si la aparitia unor dezechilibre externe. Expansiunea a fost insotita de o majorare a datoriilor in valuta, astfel ca economia a devenit expusa la fluctuatiile de curs valutar si la conditiile de finantare de pe pietele internationale.

Politica fiscala a stimulat suplimentar activitatea economica, grabind supraincalzirea economiei prin majorarile aplicate asupra salariilor din sectorul public si pensiilor.

Creditarea se va calma

In ultimul trimestru din 2008, activitatea economia a incetinit subit, iar in acest an, FMI estimeaza ca economia se va contracta cu 4%, din cauza scaderii cererii. Investitiile straine directe si intrarile de capital se vor reduce drastic, iar conditiile mai stricte de creditare vor limita finantarea sectorului privat.

Dupa ce increderea se va restaura, cererea agregata este de asteptat sa isi revina, insa, economia va stagna in 2010, in viziunea FMI. Doar din 2011, este de asteptat ca activitatea economica sa reintre pe crestere, intr-un ritm de 5%.

In paralel, inflatia se prognozeaza ca va scadea treptat si se va stabiliza la 3,5% pe an (dec./dec.) in 2010-2011. Totodata, cresterile salariale vor fi extrem de timide, in jur de 5-6% pe an, castigurile din sectorul privat estimandu-se a avansa in linii mari la fel ca si cele din sectorul public.

Nici activitatea de creditare nu va mai cunoaste dinamica din anii anteriori. Creditul catre sectorul privat ar putea creste in acest an cu 15% - de doua ori mai putin decat in 2008. Bancile vor gasi tot mai greu clienti carora sa le dea noi credite, astfel ca in 2011, FMI vede o dinamica a creditului de numai 3,1%.

5 miliarde euro sunt disponibili imediat

Pe 4 mai, Boardul Executiv al FMI a aprobat imprumutul de 12,9 miliarde de euro pentru Romania pentru a sprijini programul economic de ajustrare a dezechilibrului extern si stabilizare a sectorului financiar. In urma aprobarii, in jur de 5 miliarde euro vor fi disponibili imediat.

“Autoritatile romane au lansat un program complet pentru a raspunde actualelor provocari. Programul are ca scop inversarea tendintei de deterioare a pozitiei fiscale, prin reduceri semnificative de cheltuieli si cresteri ale veniturilor”, afirma John Lipsky, presedintele Boardului Executiv al FMI.

Cheltuielile fiscale excesive din 2008 au produs un deficit bugetar cu efecte destabilizatoare, in contextul crizei financiare. Lipsky arata ca reformele fiscale planificate urmaresc sa limiteze presiunea cheltuielilor bugetare, sa imbunatateasca procedurile bugetare si sa eficientizeze colectarea veniturilor.

Un alt plan de actiune vizeaza mentinerea increderii in sistemul bancar, prin cresterea capitalizarii bancilor, acorduri cu bancile straine pentru a-si mentine expunerea fata de Romania si eforturi pentru a intari supravegherea bancara.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul