top banner

Ce economii rezista cel mai bine in fata crizei financiare?

09 Iunie 2009 | Autor: Marius Serban

Criza financiara a afectat intreaga UE, insa efectul s-a propagat in mod diferit. In timp ce unele state au reusit sa se mentina pe crestere economica, alte s-au afundat adanc in recesiune. Romania este prinsa undeva la mijloc, recesiunea debutand cu o corectie abrupta a produsului intern brut.
 
Tarile baltice au fost cel mai sever lovite de criza financiara internationala. Acestea au intrat in recesiune cu mult timp inaintea zonei euro, fenomenul capatand o amploare foarte mare.
 

Letonia – tara cea mai afectata

 
Letonia este campiona UE la scadere economica, economia fiind intr-o cadere libera. In trimestrul I din 2009, produsul intern brut (PIB) se diminua cu aproape 20%, dupa ce anul trecut economia s-a comprimat cu 5%.
 
Nici Estonia si Lituania nu o duc mult mai bine, avand in vedere ca au inregistrat scaderi ale PIB cu 15,6%, respectiv 11,8%, in primul trimestru din acest an.
 
Motivul principal pentru care aceste tari au avut de suferit este regimul valutar adoptat, care consta in fixarea cursului de schimb fata de euro. Inainte de declansarea crizei financiare, ele aveau deficite de cont curent extrem de mari, care ajungeau chiar si la 22% din PIB.
 
In conditiile in care fluxurile de capital catre economiile emergente s-au oprit, tarile respective s-au aflat in imposibilitatea de a-si finanta aceste deficite. In consecinta, s-a produs o ajustare fortata a economiei, nu lipsita de costuri sociale. Rata somajul s-a dublat in ultimii ani, ajungand aproape de 10%, iar tendinta este in continuare de crestere.
 

Polonia nu a intrat inca pe minus

 
Economiile cu un curs de schimb flexibil au rezistat insa mult mai bine. Deficitele externe au fost corectate in acest caz partial prin deprecierea monedei nationale, astfel ca economiile au fost nevoite sa se ajusteze intr-o masura mai mica.
 
Romania, Polonia, Cehia si Ungaria sunt tarile care fac parte din acest grup. Dintre acestea, economia poloneza s-a comportat cel mai bine, singurul efect al crizei fiind pana acum incetinirea cresterii economice. Deprecierea monedei nationale a fost insa cu mult mai mare decat la noi. Cursul de schimb a crescut de la 3,4 zloti/euro la mijlocul lui 2008 pana la peste 4,8 in februarie 2009. In prezent, cursul a revenit aproape de 4,5, dupa ce temerile investitorilor cu privire la economiile emergente s-au mai disipat.
 
In prezent, Polonia si Cipru sunt singurele economii din UE care nu au intrat pana acum in declin. Pe ansamblul UE, tendinta de scadere economica s-a accelerat in primul trimestru din 2009, cand PIB s-a diminuat cu 4,5%.
 
La noi, economia a intrat pe minus de la inceputul acestui an, dar cu o viteza destul de mare (-5,7%, date ajustate sezonier). Estimarile oficiale indica o scadere economica de 4% in acest an, ceea ce inseamna ca in urmatoarele trimestre contractiile ar trebui sa se atenueze.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul