Scaderea dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9%, precum si diminuarea nivelului rezervelor minime obligatorii vor avea ca efect o ieftinire a costurilor percepute de banci la creditele acordate. Impactul nu este vazut insa de analisti ca fiind unul foarte mare, in special in conditiile in care bancile deja anticipasera o astfel de miscare.
BNR a decis in sedinta de astazi sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9%. De asemenea, rata rezervelor minime obligatorii a fost diminuata de la 18% la 15% pentru lei si de la 40% la 35% pentru valuta.
"Consiliul de Administratie al BNR considera ca aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite", se arata in comunicatul bancii nationale.
Unul din obiectivele urmarite de banca centrala prin aceste masuri este revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti.
Conform BNR, nivelul dobanzilor, atat la depozitele noi cat si la creditele noi, raman distorsionate fata de nivelul dobanzii de politica monetara, chiar in conditiile unor scaderi evidente.
Decizia BNR nu a luat prin surprindere piata
Analistii considera insa ca miscarea BNR era de asteptat, iar o parte a efectelor au fost deja inglobate in politica bancilor. “Pentru moment, poate conduce la cresterea sentimentului de confort psihologic a celor imprumutati, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra asteptarilor", considera economistul sef al BRD, Florian Libocor.
El considera inca sa scaderea dobanzii de politica monetara de 0,5% a fost deja asimilata de piata.
"Cred ca dobanzile vor reactiona vizibil in urmatoarele 30-45 de zile. Sa nu uitam insa ca riscul de tara (CDS la 5 ani) a crescut in ultimele 20-25 de zile de la circa 330 puncte (3.3%) la 410 puncte (4.1%)", afirma Libocor.
"In final, decizia BNR va constitui un stimul pentru creditare si pentru activitatea economica in ansamblu", este de parere si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
Totusi, el nu crede ca vom asista la o revigorare a creditarii in volume foarte consistente, din cauza cererii scazute, venita din partea solicitantilor de credite.
Scaderea RMO va elibera 2,4 miliarde euro
« In termeni aproximativi, fiecare punct procentual redus din rata RMO poate echivala cu eliberarea unei sume de circa 250-300 milioane euro (sau echivalent lei, caz in care intervine si rata cursului de schimb utilizat la conversie)", estimeaza Florian Libocor.
Conform acestuia, suma totala eliberata ar putea fi undeva intre circa 2 miliarde si 2,4 miliarde euro, structurata astfel: circa 3.1 – 3.8 miliarde in moneda nationala si 1.25 – 1.5 miliarde in euro.
Sumele eliberate in piata nu se asteapta sa aiba efecte asupra cursului de schimb, mai ales ca decizia bancii centrale a fost anticipata de catre jucatorii din piata, considera Ionut Dumitru.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News