Masurile nepopulare si inrautatirea activitatii economice au accentuat tensiunile politice in aproape toate tarile din regiune, iar scandalurile s-au lasat cu schimbarea guvernelor. Cabinetul Boc este cel de-al treilea guvern schimbat in 2009 in tarile din Europa Centrala si de Est din UE, scenarii similare mai avand loc in Cehia si Ungaria.
Tarile din Europa Centrala si de Est au fost puternic marcate de scandaluri politice in acest an. Iar inlaturarea guvernului Boc de catre Parlament se incadreaza perfect in decorul regional.
Turbulentele au inceput in Ungaria in martie, cand primul-ministru Gyurcsány si-a prezentat demisia. Acesta era in functie din toamna lui 2004, iar dupa alegerile parlamentare din 2006 a reusit sa fie reales. In 2008, alianta care sustinea guvernul s-a rupt, astfel ca guvernul a ramas cu sprijin parlamentar minoritar. In paralel, criza financiara a facut ca veniturile la bugetul de stat sa scada, iar pentru a reduce deficitul, guvernul a apelat la masuri de crestere a veniturilor prin majorarea taxelor, fara insa sa recurga si la diminuarea cheltuielilor. Asa cum se observa, scenariul seamana izbitor cu ceea ce s-a intamplat si la noi.
Noul guvern umfla taxele
Situatia din Ungaria s-a calmat cu numirea unui nou guvern in aprile. Primul-ministru, Gordon Bajnai a fost membru al vechiului guvern. Planul sau de reducere a deficitului bugetar a constat in diminuarea cheltuielilor sociale si in cresterea fiscalitatii (cota TVA s-a majorat de la 20% la 25%).
La putin timp dupa linistirea spiritelor in Ungaria, a venit randul Cehiei. Opozitia a inaintat o motiune de cenzura impotriva guvernului, care insa nu a trecut. Ulterior, insa, guvernul si-a dat demisia. In mai, presedintele l-a numit ca prim-ministru pe conducatorul Institutului National de Statistica – Jan Fischer.
Guvernul a fost acceptat de partidele parlamentare ca unul temporar, pana la alegerile anticipate, care urmau sa aiba loc in luna octombrie. Dar, in septembrie, Curtea Constitutionala le-a suspendat, asa ca cel mai probabil, guvernul va rezista pana la alegerile parlamentare normale din mai/iunie 2010.
Scaderea deficitului bugetar – obiectiv principal in Cehia
Intre timp, guvernul ceh actual a aprobat un plan de stabilizare a finantelor publice. Deficitului bugetar pe 2010 este estimat sa se reduca la 4,5-5% din PIB, printr-o scadere drastica a cheltuielilor sociale si o majorare a taxelor (TVA, accize).
Evolutiile din tarile vecine ne ofera cateva indicii despre modul in care va evolua politica bugetara si la noi in perioada urmatoare. Practic, pana la alegerile prezidentiale, nu ne putem astepta la modificari majore, indiferent de persoana care va ocupa functia de prim-ministru.
Abia dupa ce jocurile politice se vor incheia, noul guvern va avea misiunea dificila de a face ordine in bugetul de stat. Iar anul viitor este foarte probabil sa aduca, la fel ca in tarile vecine, atat majorari de taxe, cat si o reducere semnificativa a cheltuielilor bugetare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News