top banner

Criza continua sa faca victime: numarul restantierilor creste

25 Noiembrie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Numarul persoanelor care inregistreaza restante la plata datoriilor catre banci a crescut cu aproape 240.000 intr-un singur an, pana la 650.000. Mai ingrijoratoare este insa cresterea puternica a datoriei medii restante, care a ajuns pana la 3.700 lei pe client, si a dublarii intr-o singura luna a creditelor aflate in faza de colectare.

La sfarsitul lunii septembrie 2008, existau 409.000 de clienti bancari care inregistrau restante mai mari de 30 zile la plata creditelor acordate. Pe parcursul ultimelor luni, numarul acestora a crescut accelerat.

In septembrie 2009, bancile deja se confruntau cu aproape 650.000 de clienti care nu isi mai onorau datoriile. Iar, daca numarul restantierilor a crescut cu 59%, valoarea sumelor neachitate la timp se ridica la 2,4 miliarde lei, de aproape 3 ori mai mult decat anul trecut.

Valoarea medie a restantei pe client a ajuns la 3.700 lei, fata de 2.000 lei in urma cu un an.

In ciuda deprecierii rapide a leului, cele mai mari restante se inregistreaza in cazul creditelor acordate in lei, respectiv doua treimi in total. Si creditele in valuta au acumulat insa restante majore in ultimele 12 luni.

Cele mai multe restante depasesc 90 zile


Unul dintre aspectele cele mai ingrijoratoare il prezinta aparitia unor restante cu intarzieri tot mai mari.

Datoriile neachitate de mai mult de 90 zile au inregistrat o dinamica puternica, crescand de aproape 3 ori. Pentru acesti clienti, bancile trebuie sa constituie provizioane in valoare de 100% din nivelul creditului acordat, ceea ce se traduce prin inregistrarea de cheltuieli mai mari.

In final, pentru a-si mentine tintele de profit si pentru a-si acoperi pierderile, bancile recurg la perceperea de costuri mai inalte clientilor buni platnici si la executarea silita a celor care nu platesc la timp.

Colectorii de creante au de doua ori mai multa treaba


De altfel, totalul creditelor pentru care bancile au raportat deschiderea unei proceduri de colectare a crescut de la 26 milioane lei la 171 milioane lei in ultimul an. Cea mai rapida dinamica a fost in septembrie cand volumul acestora s-a dublat.

Valoarea creditelor scoase in afara bilantului - respectiv cu intarzieri mai mari de 360 zile sau pentru care s-a inceput procedura de executare silita - nu a inregistrat o evolutie semnificativa, ramanand la nivelul de anul trecut, respectiv putin peste 100 milioane lei.
        

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul