Analistii financiari avertizeaza politicienii ca, in situatia in care nu vor da dovada de responsabilitate si vor continua sa se mentina pe pozitii rigide, accentuand criza politica, economia romaneasca ar putea fi afectata, chiar pe termen scurt, de consecinte negative extrem de serioase.
Participantii la prima editie a conferintei anuale a
Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania au atras atentia ca, in ciuda faptului ca primele semnale ale iesirii din recesiune incep sa fie vizibile, ne aflam inca intr-o situatie economica extrem de complicata.
“Exista pericolul alunecarii inapoi in recesiune, daca va continua criza politica”, declara Mihail Ion, presedinte Raiffeisen Asset Management. “In ceea ce priveste riscul de tara, se constata in ultimele doua luni o decuplare nefavorabila a Romaniei de evolutia tarilor din regiune”, afirma Rozalia Pal, economist sef UniCredit Tiriac Bank.
FMI reprezinta singura solutie in acest moment
In viziunea analistilor, singura solutie pentru depasirea dificultatilor cu care economia romaneasca se va confrunta si in 2010 o reprezinta continuarea acordului cu FMI. “Romania nu poate reusi in acest moment prin forte proprii. Avem nevoie urgent de recastigarea credibilitatii in fata investitorilor straini, iar continuarea relatiei cu FMI este de natura sa confere aceasta credibilitate”, sustine Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank.
Analistii financiari spun ca, pe langa afluxul important de fonduri cu costuri relativ reduse, supravegherea evolutiei economiei romanesti de catre specialistii FMI a permis evitarea exceselor din anii anteriori, care au dus la deteriorarea stabilitatii financiare. “Daca am fi avut un acord cu FMI si in 2008, solutiile pentru Romania in acest moment ar fi fost mult mai diversificate”, afirma Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
Viitorul guvern va avea o misiune dificila
De asemenea, analistii cred ca viitorul guvern va purta pe umeri o imensa responsabilitate. “Guvernul va trebui sa transmita un mesaj foarte puternic de stabilitate si sa convinga ca are un plan economic viabil si ca doreste si este capabil sa colaboreze cu Banca Nationala”, considera Dorin Boboc, director de investitii la Allianz Pensii Private
“Calitatea guvernarii viitoare este cruciala pentru tara”, sustin la unison analistii financiari, care avertizeaza ca misiunea acestuia va fi una extrem de dificila. “Noul guvern va trebui sa achite nota de plata pentru greselile economice ale guvernelor anterioare. Executivul va fi fortat, probabil, sa faca o selectie dureroasa si sa promoveze 3-5 sectoare sau industrii, cele cu cel mai mare potential fiind agricultura, infrastructura si sectorul energetic”, crede Lucian Anghel.
In plus, analistii considera ca viitorul guvern va trebui sa faca progrese importante si in ceea ce priveste imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, avand in vedere ca pana in 2013 sunt disponibile pentru Romania peste 30 de miliarde de euro. “Daca nu luam masurile economice adecvate in 2010, este posibil sa nu atingem in urmatorii ani rezultatele pe care economia romaneasca le merita cu prisosinta”, declara Lucian Anghel.
Venituri mai mari sau reduceri de cheltuieli?
Respectarea tintelor de deficit bugetar convenite cu FMI vor forta viitorul guvern sa faca alegeri extrem de dificile in privinta administrarii banilor publici. Respectarea angajamentelor se poate realiza, in principiu, prin doua modalitati: prin cresterea veniturilor sau prin reducerea cheltuielilor, nefiind exclusa insa si o varianta care sa imbine cele doua solutii.
Unii analisti sustin ca s-ar putea sa fie necesare masuri economice nepopulare. “Cheltuielile publice trebuie urgent reduse, insa din pacate nu pot fi obtinute economii semnificative pe termen foarte scurt. Este posibil ca majorarea taxelor si impozitelor sa nu poata fi amanata”, afirma Nicolaie Chidesciuc.
Sunt si analisti care considera ca exista inca suficient spatiu de manevra pentru eficientizarea anumitor cheltuieli, dupa cum se pot face progrese si pe partea de venituri. “Cred ca este nevoie de o responsabilizare si la nivelul finantelor publice locale, unde se fac inca multe cheltuieli care ar putea fi amanate in criza. Pe de alta parte, o mai buna colectare a veniturilor si o diminuare a evaziunii fiscale ar putea rezolva problemele si cu mentinerea actualelor cote de impozite si taxe”, crede Mihail Ion.
Majorarea impozitelor si taxelor, chiar daca ar reprezenta o solutie pentru majorarea veniturilor, nu este vazuta cu ochi buni de analistii financiari. “Trebuie cautate solutii alternative la majorarea taxelor si impozitelor. Cresterea acestora ne-ar putea impinge spre o recesiune care sa dureze urmatorii trei ani”, avertizeaza Dorin Boboc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News