BERD considera ca impactul social al crizei economice globale va fi resimtit cu precadere anul viitor, cand numarul falimentelor companiilor si rata somajului vor continua sa creasca.
Raportul de tranzitie BERD pe 2009, care va fi publicat luna viitoare, arata ca vor exista diferente semnificative intre tari. In cazul Romaniei se asteapta ca in 2010 sa se inregistreze o crestere de un procent, dupa o scadere economica de 8% in acest an.
“Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinere economica semnificativa datorata declinului exporturilor, reducerii activitatii din sectorul constuctiilor si micsorarii volumului de finantare. Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ceea ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite”, afirma Peter Sanfey, economist la BERD.
Raportul BERD semnaleaza ca orice revenire din 2010 va fi fragila si neconsistenta. In 2010, economia Europei Centrale si de Est este prognozata sa creasca cu 1,5%. Aceasta trebuie privita ca o revenire dupa un declin puternic si nu ca un semn al unei economii puternice.
Pentru anul viitor, economistii BERD estimeaza ca exporturile vor creste lent, iar conditiile de creditare se vor inaspri. Bancile vor continua sa-si reduca investitiile in regiune, iar finantarea firmelor si a populatiei va ramane limitata, ca urmare a cresterii creditelor neperformante.
Economiile care se vor confrunta mai departe cu probleme in sectorul bancar si cu obstacole in privinta recastigarii increderii populatiei ar putea inregistra o scadere in 2010 sau o crestere nesemnificativa. O crestere economica mai rapida – intre 2% si 5% - este posibila in tari ca Albania, Polonia, Slovacia si Slovenia – deoarece inainte de inceperea crizei aveau sisteme bancare relativ stabile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News