Guvernul si-a propus sa reduca numarul maxim de zile de concediu medical de la 45 la cel mult 30 pe an, cu scopul de a limita abuzurile.
“Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale. Pot sa va spun ca, concediile medicale, prescrierea acestora si folosirea abuziva a luat amploare in ultimii ani si pot sa va spun chiar ca este, din pacate, un fenomen in Romania”, a declarat miercuri Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
El a precizat ca numarul concediilor medicale s-a dublat in ultimii 3 ani, sumele alocate urcand de la 3% din bugetul Sanatatii in 2006 pana la 6% in 2009. Suma decontata de Ministerul Sanatatii anul trecut s-a ridicat la 923 milioane lei.
“Adica, ne-a ramas 94% pentru tot ce trebuie sa platim pe sanatate - tratamente, salariile medicilor, medicamente compensate, tratamente in strainatate, etc. Orice leu decontat pe concediul medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor si posibilitatilor financiare pe bugetul Sanatatii”, atrage atentia ministrul Attila.
Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca o modalitate de corectare a acestor abuzuri consta in verificarea prezentei asiguratilor la domiciliu sau la adresele indicate. Astfel, la momentul aprobarii certificatului medical, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere prin care va indica adresa la care va fi gasit si isi va asuma aceasta posibilitate de verificare.
“Aceasta procedura urmeaza a fi reglementata prin ordin comun al ministrului si al presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate, nu se regaseste in ordonanta de urgenta”, a subliniat Atila.
Discutiile pe tema ordinului vor incepe miercuri, iar odata finalizate, acestea vor intra in vigoare in aproximativ 10-15 zile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News