Dupa doi ani de revenire, Bursa de la Bucuresti a facut un salt inapoi iar indicii au ajuns la nivelurile din 2004. Indicele general BET-C a scazut cu peste 15% iar SIF-urile au pierdut 12%.
Perioada 2009-2010 a fost caracterizata de o usoara revenire a Bursei de la Bucuresti, dupa caderea masiva inregistrata in 2008, cand indicele general a scazut cu 70%. Revenirea nu a durat insa foarte mult iar 2011 a venit cu corectii pe toate planurile, aducand indicii la nivelurile din 2004 si cu mult in urma varfului inregistrat in 2007.
Scaderile s-au inregistrat si pe un fond de apatie a investitorilor, in conditiile in care numarul tranzactiilor nu a reusit sa iti revina fata de anul anterior si s-a situat tot in jurul nivelului de 900.000, cu peste 30% mai putin decat in urma cu doi ani. Valoarea tranzactiilor a urcat insa cu 50%, pana la aproape 10 miliarde lei.
Aceasta situatie s-a mentinut pana in ultima zi a anului ce tocmai s-a incheiat insa estimarile nu sunt incurajatoare.
“Probabil investitorii asteapta inceputul anului viitor in conditiile in care si previziunile pentru anul 2012 nu sunt unele incurajatoare si din aceasta cauza ei devin mai rezervati in a efectua miscari importante la sfarsitul acestui an”, au precizat analistii Intercapital Invest.
SIF-urile si Fondul Proprietatea au continuat sa fie cele mai sigure plasamente, inregistrand cea mai mica scadere generala, de 12%. La polul opus, in categoria I, s-au plasat companiile energetice, care au adus investitorilor o pierdere de peste 20%.
Cele mai mari cresteri la categoria I a inregistrat Oltchim (OLT) cu un avans de 440% fata de anul trecut, urmat de Azomures (AZO), cu 173%, si de Sinteza (STZ) cu 90%. Scaderi de aproape 90% au inregistrat titlurile MJ Maillis (MJM) in timp ce Concefa (COFI) a adus o pierdere de peste 83%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News