top banner

8 sfaturi pentru investitii financiare fara probleme

24 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Odata cu cresterea gradului de sofisticare a sistemului financiar, populatia are acces la tot mai multe produse de investitii. Din pacate insa, ritmul in care clientii inteleg noile produse este mai domol, ceea ce face ca de multe ori deciziile sa fie regretate. Sau, mai grav, clientii sa fie victimele unor fraude financiare.
De curand, autoritatea de supraveghere a sistemului financiar si de protectie a consumatorilor din Marea Britanie (Financial Service Authority – FSA) a luat la ochi tipurile de scheme financiare ce pot pacali clientii si a pus la punct o lista de sfaturi pentru cei precauti.
Sfaturile pot fi usor adaptate si la mediul din Romania, in special in conditiile in care multe din produsele financiare “minune” ale ultimilor ani au fost importate din state vest-europene.
1.    Fiti atenti la ofertele nesolicitate primite prin telefon sau pe email. In general, companiile mari si serioase nu isi contacteaza potentialii clienti fara a avea o solicitare la baza si nici nu insista pana la limita hartuirii.
De asemenea, daca ati primit un telefon sau un email fara sa va fi oferit datele de contact anterior printr-un formular, puteti face o sesizare catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
2.    Fiti precauti cand primiti telefoane de la personal neexperimentat, care nu va poate raspunde la diverse intrebari legate de produsul pe care incearca sa va convinga sa il cumparati.
3.    Achizitionati produse si servicii de la companii care sunt autorizate de catre autoritatile competente.
In cazul institutiilor de credit, autoritatea este BNR, iar pentru societatile de investitii - autorizarea si supravegherea se face de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Societatile de asigurare intra in sfera Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in timp ce fondurile de pensii sunt autorizate si supravegheate de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pe site-ul oficial al fiecarei autoritati se regaseste o lista cu toate institutiile autorizate, liste pe care le puteti consulta atunci cand aveti dubii privind legitimitatea unei oferte.
De asemenea, exista si liste cu institutiile care functioneaza pe baza pasaportului european, fiind autorizate in alt stat membru al UE.
4.    In cazul in care doriti sa faceti o plangere privind un anumit produs financiar achizitionat, trebuie sa va indreptati catre autoritatea competenta in domeniu. De mentionat ca pentru institutiile de credit, problemele consumatorilor sunt rezolvate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), si nu de BNR.
5.    In general, produsele de investitii, chiar daca au un grad mai ridicat de risc, pot oferi un randament minim garantat, cum este cazul asigurarilor unit-linked.
Exista insa si produse care nu ofera nicio garantie (cazul fondurilor mutuale), de aceea este indicat sa intrebati despre acest aspect inainte de a semna un contract.
6.    In caz de frauda, micii investitori sunt despagubiti automat. In Romania, plafonul de compensare stabilit pentru acest an este de 15.000 euro pe investitor, urmand ca in 2012 sa urce la 20.000 euro, conform unei directive europene.
Legislatia este in curs de amendare insa, iar plafonul ar putea urca pana la 100.000 euro.
7.    Cititi cu atentie contractele. Chiar daca totul pare in regula cu societatea financiara, nu cumparati daca nu ati inteles pe deplin mecanismul de functionare a produsului. Solicitati mai multe detalii si luati legatura cu un consultant extern, daca aveti aceasta posibilitate.
8.    Nu in ultimul rand, daca o oferta este prea buna pentru a fi adevarata este primul indiciu al unei posibile fraude.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul