Adeplast deruleaza in perioada 2-15 octombrie 2013 o oferta publica initiala de actiuni, prin care este pus in vanzare 33% din capitalul social al companiei.
Compania incearca sa atraga noi fonduri pentru investitii, in vederea construirii unei fabrici noi pentru productia de vata bazaltica, in Corlatesti (Prahova). Adeplast doreste sa fructifice faptul ca exista un deficit de oferta pentru acest produs pe pietele din Romania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Moldova.
Societatea ar putea atrage de la actionari fonduri cuprinse intre 58 si 67 milioane lei, in functie de pretul final de subscriere. Conform prospectului, fabrica va costa aproximativ 20 milioane de euro, din care 7 milioane de euro ar urma sa fie procurate prin subventii de la stat, iar 7 milioane de euro printr-un credit BCR. In cazul in care subventia de stat nu va putea fi obtinuta, vor fi utilizate intr-o proportie mai mare sumele obtinute de la actionari.
In transa investitorilor mari sunt alocate 85% din actiunile din oferta. Aici se includ cererile pentru achizitia de minim 500.000 de actiuni. Pretul de subscriere este cuprins intre 3,52 si 4,06 lei pe actiuni.
Pretul final se determina astfel:
- daca oferta este subscrisa intr-o proportie mai mica de 120%, pretul final va fi 3,52 lei pe actiune;
- daca oferta este subscrisa intr-o proportie mai mare sau egala cu 120%, atunci pretul final va fi cel la care oferta este subscrisa la 120%.
Pe transa investitorilor mici, pretul de subscriere este fix: 4,06 lei pe actiune. Pretul final platit va fi determinat insa de cel de pe transa investitorilor mari, cu urmatoarele discounturi:
- 3% pentru cei care subscriu in primele 4 zile ale ofertei;
- 2% pentru cei care subscriu ulterior.
Cifre cheie despre situatia financiara
Adeplast este detinuta in prezent de Marcel Barbut (99,9%). Daca oferta se va finaliza cu succes, actiunile vor fi ulterior listate la BVB, cu simbolul ADE. Oferta va fi anulata in cazul in care se subscriu mai putin de 70% din actiunile scoase la vanzare.
La sfarsitul lui 2012, Adeplast avea capitaluri proprii de aproape 79 milioane lei si datorii pe termen lung de aproximativ 67 milioane lei. Profitul din exploatare a fost de 23,3 milioane lei in 2012, reprezentand peste 12% din veniturile operationale.
Compania a obtinut profit in ultimii 3 ani, anul trecut, rezultatul net fiind de 16 milioane lei. Raportat la numarul de actiuni pe care societatea urmeaza sa-l atinga in urma ofertei primare, rezulta un profit de 0,326 lei pe actiune. In aceste conditii, daca tinem cont de pretul minim si maxim al ofertei, indicatorul PER al companiei ar fi cuprins intre 10,8 si 12,4.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News